latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:49 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Batković uskoro dobija sistem za navodnjavanje (VIDEO)

Poljoprivrednici iz semberskog sela Batković uskoro će dobiti sisteme za navodnjavanje na 700 hektara poljoprivrednih površina.
Batković - Foto: RTRS
BatkovićFoto: RTRS

Prošle godine sistemi su izgrađeni u Donjem Crnjelovu na 500 hektara, pa će ovim biti okončan projekat navodnjavanja 1.200 hektara semberskih oranica.

Za ovu investiciju Vlada Srpske obezbijedila je ukupno 10 i po miliona maraka kreditnih sredstava Svjetske banke, a Grad Bijeljina učestvovao je sa 15 odsto.

Navodnjavanje povrtarskih i ratarskih kultura sistemom kapaciteta 350 litara u sekundi biće jednostavnije i jeftinije. Pritisak na hidrantima biće pet bara, pa će poljoprivrednici moći da koriste sve tehnike zalivanja - kap ko kap, rasprskavanjem i tifonima.

- Biće nam mnogo jednostavnije, na svakoj njivi sad imam dovedenu vodu i treba samo da dođem i uključim - kaže Predrag Arsenović, poljoprivrednik iz Batkovića.

Poljoprivrednici će uštedjeti i trud i novac. Imaće hidrante na parceli, na koje će moći da prikopčaju crijevo za vodu pa im više neće biti potrebne pumpe.

- Mi lako ovdje dolazimo do vode ali su troškovi zalijevanja veliki zbog cijene goriva koje se koristi prilikom navodnjavanja. Računamo na to da će biti znatno jeftinije i povoljnije nego što je cijena goriva - istakao je Dragan Mihojlić, član Savjeta MZ Batković.

Smanjene troškove a veću dobit imaće i PD Semberija na 200 hektara. Navodnjavanje je jedan od neophodnih preduslova za dobre i kvalitetne prinose.

- Otvorena su na kanalu Visoču dva ventila gdje ćemo moći da pustimo vodu u odvodne kanale koji su projektovani za navodnjavanje preko ljeta.  Time ćemo možda podići nivo podzemne vode, kao i relativnu vlažnost u vazduhu što će omogućiti u uslovima sušnih godina dobar rod usjeva - pojasnio je Branimir Andrić, direktor PD "Semberija".

Radovi će biti završeni mnogo prije roka koji ističe 30. novembra. Svi cjevovodi i objekti su završeni.

Dragan Sarić, vlasnik Higre rekao je da su urađena dva objekta za uzimanje vode iz kanala stara Dašnica gdje će se gravitacionio kroz te kanalee uvoditi voda u kanale u sušnom periodu kad je nizak nivo podzemnih voda.

Nivo podzemnih voda biće podignut duž 20 kilometara kanala.

- U sušnom periodu imaće dopunsku mjeru, znači nivo podzemnih voda će da se digne tako da će biti manja potreba za navodnjavanjem. Kako je to urađeno na ovom području, tako će biti urađeno i na području Crnjelova - dodao je Sarić.

Cijena navodnjavanja velikih sistema značajno je niža po jednom hektaru u odnosu na indvidualne sisteme. Priključak će biti besplatan, a cijena korištenja zavisiće od broja korisnika.

- S obzirom na to da ovaj sistem nije završen, nismo još definisali onu cijenu koliko će krajnji korisnici plaćati korišćenje vode, al mogu u startu da kažem da ta cijena neće biti od one cijene koliko to košta stvarno Ministarstvo, odnosno ЈU Vode Srpske - naglasio je Stefan Mitrović iz Јedinice za koordinaciju poljoprivrednih objekata Republike Srpske.

U okviru ovog projekta urađena je i sanacija kanala u dužini od 12 i po kilometara - od izlaska iz grada Bijeljina do ušća u Savu.

U Semberiji je u planu izgradnja sistema za navodnjavanje na 11.000 ha oranica, a trenutno se navodnjava svega oko 2.000 hektara.