latinica  ћирилица
21/09/2020 |  09:02 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Petković: Politika Sarajeva nije pomirenje već provociranje Srpske i Srbije

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković ocijenio je da postavljanje pitanja priznanja samoproglašenog Kosova na dnevni red Predsjedništva BiH od bošnjačkih političara u koje se, kako je rekao, svrstava i Željko Komšić, dokazuje da cilj politike Sarajeva nisu razgovori i pomirenje među susjedima već provociranje Srbije i Republike Srpske.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

Petković je najavio da će posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Kosovu biti zakazana u roku od 10 dana nakon što srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pošalje zahtjev za njeno održavanje.

On je pojasnio da bi u tom slučaju sjednica imala samo jednu tačku dnevnog reda: "Da li je odluka Predsjedništva BiH o priznavanju nezavisnosti Kosova destruktivna po vitalni interes Republike Srpske".

Petković je naveo da bi se o toj odluci izjasnili poslanici nakon rasprave, te da su potrebne dvije trećine glasova da se odluka odbaci.

- Siguran sam da će za ovu odluku glasati više od dvije trećine poslanika, odnosno sve srpske stranke u Narodnoj skupštini. Ovo je pitanje gdje se mora pokazati jedinstvo svih Srba i srpskih političara, bez obzira na različite političke stavove opozicije i vlasti - rekao je Petković za Večernje novosti.

On ističe da će na taj način biti stavljena tačka i da ovo više neće biti tema u Predsjedništvu BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 17. septembra, glasao protiv priznanja samoproglašenog Kosova, te najavio da će na tom pitanju pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, o čemu će odlučivati Narodna skupština Republike Srpske.

Priznanje nezavisnosti Kosova ponovo će, u skladu sa važećom procedurom, biti stavljeno na dnevni red sljedeće sjednice Predsjedništva BiH.