latinica  ћирилица
21/09/2020 |  11:04 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Rješavanje sudskih sporova u skraćenom postupku

Građani čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH imaju priliku da u okviru Sedmice sudske nagodbe, od danas pa do 2. oktobra, svoj predmet riješe na ovaj način u skraćenom postupku.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Sudska nagodba je brži i jeftiniji način rješavanja sudskih sporova koji podrazumijeva međusobni dogovor stranaka u sporu, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta ViH.

Na ovaj način, stranke i sud pošteđeni su dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odgađanja ročišta i eventualnog drugostepenog postupka, te se izbjegavaju brojni dodatni troškovi redovnog sudskog postupka.

Sedmice sudske nagodbe organizuju se na inicijativu VSTS-a u svim sudovima u BiH s ciljem rješavanja većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

Stranke koje su zainteresovane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom mogu se samostalno, putem zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom, obratiti svom sudu ili postupajućem sudiji, te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe.

Postupajući sudija će, u skladu sa prijedlogom i voljom stranaka i odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka, nastojati da se spor riješi nagodbom, ističe se u saopštenju.

Iz VSTS-a dodaju da u sudskoj praksi BiH ovaj način mirnog rješavanja nije dovoljno iskorišten, ali da predstavlja efikasan put rješavanja svih vrsta predmeta parničnog i vanparničnog postupka, naročito predmeta koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radnih sporova, isplatu dugova i naplatu potraživanja, naknadu štete, podjelu stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu, uređenje međa, materijalna davanja i drugo.

Stranke sudsku nagodbu mogu sklopiti uvijek, nezavisno od vremena održavanja sedmica sudske nagodbe, napominje se u saopštenju.