latinica  ћирилица
21/09/2020 |  12:38 | Autor: SRNA

Novčano obeštećenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku

Prijedlogom zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku propisano je da se zbog povrede tog prava stranci u sudskom postupku u Republici Srpskoj dosuđuje novčano obeštećenje od 300 do 3.000 KM po predmetu.
Sud - Foto: ilustracija
SudFoto: ilustracija

- U posebnim slučajevima kada je više lica oštećeno u sudskom postupku, u kojem je utvrđena povreda prava na suđenje u razumnom roku, naknada štete može iznositi i do 20.000 KM po predmetu - navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja koje bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici.

Zakonskim odredbama je propisano da se sredstva za isplatu novčanog obeštećenja i naknadu imovinske štete obezbjeđuju u budžetu Republike Srpske u roku od tri mjeseca od podnošenja zahtjeva za isplatu obeštećenja.

Prijedlogom ovog zakona uređuje se zaštita prava na suđenje u razumnom roku, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Detaljnom analizom koju je sprovelo Ministarstvo pravde Republike Srpske utvrđeno je da je jedan od uzroka predugog trajanja sudskih postupaka neefikasnost vođenja postupka, te veliki broj zaostalih predmeta.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je činjenica da u BiH ne postoji posebno pravno sredstvo kojim bi se osigurala zaštita prava na suđenje u razumnom roku, te da se dužina trajanja postupka može osporavati samo podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za sutra.