latinica  ћирилица
21/09/2020 |  14:09 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Obezbijeđeni podsticaji za voćare

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je u Srpskoj zadovoljavajući prinos i kvalitet jabuke čija je berba u toku, osim na mikrolokacijama na kojima su tokom cvjetanja evidentirane niske temperature, a za čiji je otkup obezbijeđen podsticaj.
Јabuke - Foto: RTRS
ЈabukeFoto: RTRS

- Nakon berbe, predaje i prodaje jabuke, definisaćemo iznos premije po kilogramu. Sada ne možemo reći koliki će to iznos biti, jer to zavisi od količina koje će biti proizvedene. To je zadnja mjera koju plasiramo i realizujemo u decembru - rekao je Pašalić novinarima u Doboju.

On je rekao da voćari dodatno imaju i pratećih 12-13 podsticajnih mjera, kao što su regresirani dizel, podsticaj od 30 odsto za kapitalne investicije, kao i podsticaj za osiguranje voćnjaka.

- Berba ranijih sorti jabuka je počela još krajem avgusta. Imali smo problema u Potkozarju gdje je bio mraz u aprilu u nekoliko navrata, a na nekim mikrolokacijama je izmjerena temperatura i do minus šest stepeni Celzijusovih - rekao je Pašalić.

Pri takvim temperaturama u vrijeme cvjetanja i oplodnje, kaže Pašalić, bilo je nemoguće da se plodovi održe.

On kaže da je prinos dobar na području Doboja, Majevice i istoku Srpske.