latinica  ћирилица
21/09/2020 |  16:29 ⇒ 23/09/2020 | 10:01 | Autor: banjaluka.net

Urednik i novinar BHT presuđeni za klevetu na osnovu iskaza Duška Vagurića (FOTO)

Direktor RTV BiH Belmin Karamehmedović, urednik Amarildo Gutić i novinarka Svjetlana Vučetić presuđeni su 28.08.2018. godine zato što su još 2011. godine u političkom magazinu "Crta" puštali iskaze Duška Vagurića u kojim je iznosio lažne tvrdnje o ulozi Rajka Dukića i Radovana Viškovića u navodnom skrivanju ratnih zločina, piše banjaluka.net.
Dokument (foto:D.J/banjaluka.net) -
Dokument (foto:D.J/banjaluka.net)

Kako navodi banjaluka.net, presudom Osnovnog suda u Vlasenici optuženi su bili dužni "Boksitu" a.d. iz Milića solidarno da isplate 11.400 KM zbog nadoknade materijalane štete koju su nanijeli klevetom.

U emitovanim prilozima Duško Vagurić je iznio niz lažnih tvrdnji na račun Radovana Viškovića i Rajka Dukića. Vagurić je u svom iskazu tvrdio "da je bio prisutan u mjestu Nova Kasaba, pored puta i igrališta, gdje je vidio mrtve ljude i svog kolegu, zatim da je u uniformi vidio Radovana Viškovića, te da je tada naišao Rajko Dukić sa crvenim BMW-om i da je čuo riječi: Viškoviću, sad ćeš dobiti kamione i utovarivače. Vozite ih. Znaš šta ćeš raditi i da mu Višković odgovara

– Nije nam Mladić tako naredio.

– Kako vam je naredio?

– Da ih vozimo u Kladanj.

- Јa sam vama Mladić ovde i nemoj mnogo da pametuješ- i upali BMW i ode prema Konjević polju".

Foto: banjaluka.net

Banjaluka.net navodi da je na sudu dokazano da Duško Vagurić nije govorio istinu jer nije u to vrijeme mogao biti u Novoj Kasabi. To su potvrdila i izjavama dvojica njegovih saboraca Milorad Ivanović i Mićo Kandić. Tada su bili zajedno sa Vagurićem na području Sućeske, Brda i Kaka koji su od Milića udaljeni više od 30 kilometara.

Foto: banjaluka.net

Ova presuda postaje aktuelna nakon što je portal www.istraga.ba obavio iskaz zaštićenog svjedoka koji za isto tereti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, piše banjaluka.net.