latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:12 ⇒ 22/09/2020 | 07:09 | Autor: RTRS

I dalje traje medijska hajka iz Sarajeva protiv Viškovića (VIDEO)

Već danima traje medijska hajka iz Sarajeva protiv premijera Republike Srpske Radovana Viškovića. Sarajevski portali cijelu su priču pokrenuli na osnovu izjave zaštićenog svjedoka, koji je u iskazu pred Sudom BiH, navodno povezao Viškovića sa dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.
Radovan Višković (foto:Vlada Republike Srpske) - Foto: Twitter
Radovan Višković (foto:Vlada Republike Srpske)Foto: Twitter

Da je ova priča medijski bezuspješno eksploatisana i prije skoro 10 godina pokazuju i presude protiv direktora, urednika i novinara BHRT-a, koji su zbog klevete novčano kažnjeni.

Sarajevski portal istraga.ba izgleda da nastavlja tamo gdje je BHRT i emisija "CRTA" stala 2011. godine. Zbog serijala priloga o umiješanosti čelnih ljudi milićkog "Boksita", među kojima i Radovana Viškovića u navodno premiještanje masovnih grobnica u Novoj Kasabi, urednici i novinari BH javnog servisa zaradili su tužbu.

Sedam godina kasnije i presudu za klevetu, jer su u spornim prilozima puštali iskaze Duška Vagurića, u kojim je on iznosio lažne tvrdnje protiv Rajka Dukića i Radovana Viškovića. Vagurić je u prilozima magazina "CRTA" tvrdio da je Dukića i Viškovića u julu 1995. godine vidio u mjestu Nova Kasaba, gdje je, kako je naveo, vidio i mrtve ljude.

"Viškoviću, sad ćeš dobiti kamione i utovarivače. Vozite ih. Znaš šta ćeš raditi i da mu Višković odgovara
– Nije nam Mladić tako naredio.
– Kako vam je naredio?
– Da ih vozimo u Kladanj.
- Јa sam vama Mladić ovdje i nemoj mnogo da pametuješ- i upali BMW i ode prema Konjević polju”

Presudom Osnovnog suda u Vlasenici direktor, urednici i novinar BHRT-a bili su dužni da isplate "Boksitu" 11.400 maraka. Na sudu je dokazano da Vagurić nije govorio istinu, jer nije u to vrijeme mogao biti u Novoj Kasabi. To su portvdila i izjavama dvojica njegovih saboraca Milorad Ivanović i Mićo Kandić.

- Njegova izjava da je tada vidio u uniformi Radovana Viškovića je čista besmislica. Prvo, on Vagurić, kao što su rekli njegovi saborci nije bio tu. Drugo, što tada u Novoj Kasabi nije bio ni Višković Radovan, a ni Rajko Dukić. Treće, tada se Dukić i Višković nisu ni poznavali. Četvrto, Dukić nije bio u Kasabi, niti je vozilo BMV ikada imalo diplomatske tablice - navodi se u krivičnoj prijavi.

Da je svjedok iznosio neistine utvrdio je i sud jer je utvrđeno da je Višković Dukića upoznao tek u avgustu 1996.godine kada je počeo raditi u "Boksitu" iz Milića.

Ova presuda postala je aktuelna nakon što je portal istraga.ba objavio iskaz zaštićenog svjedoka koji za isto djelo tereti premijera Radovana Viškovića.