latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:18 ⇒ 22/09/2020 | 07:10 | Autor: RTRS

Srebrenica: Svečano otvoren "Spomenik miru; Bojkot Bošnjaka (VIDEO)

Povodom Međunarodnog dana mira, danas je u Srebrenici na gradskom trgu zajedno sa fontanom, postavljen i zvanično otvoren "Spomenik miru".
Spomenik mira u Srebrenici - Foto: RTRS
Spomenik mira u SrebreniciFoto: RTRS

Odbornici lokalnog parlamenta ranije su donijeli odluku o postavljanju spomenika na inicijatvu OHR-a.

Predstavnici SDA povukli su prvobitnu podršku ovoj ideji i pozvali sve Bošnjake iz Srebrenice da bojkotuju postavljanje ove statue.

Pojedini bošnjački političari najavili su i uklanjanje ovog spomenika.

U Srebrenici je danas bilo svečano. U centru opštine otkriven je "spomenik miru" i puštena gradska fontana. Spomenik treba da bude simbol pomirenja i suživota.

- Ovo je ideja koja je podržana od svih predstavnika političkih u Srebrenici, dobila je odobrenje i od međunarodne zajednice i organizacija - rekao je Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice.

- Mir nema alternativu, zato ova inicijativa ima podršku Vlade Republike Srpske - poručio je danas u Srebrenici ministar Alen Šeranić.

Ovaj spomenik trebalo je da bude simbol mira, suživota i pomirenja!

Prvobitno podržan od gotovo svih odbornika i Srba i Bošnjaka, danas je, međutim, kamen spoticanja među lokalnim političarima. Odbornici SDA na posljednjoj SO Srebrenica povukli su svoju saglasnost.

Predsjednik lokalnog parlamenta Nedib Smajić najavio je da će, u slučaju izborne pobjede ove stranke, spomenik biti uklonjen.

- Ukoliko njegova politika pobjedi, to je poruka i Srbima i Bošnjacima, vratićemo vas u 90-te. Onaj ko sruši spomenik, srušio je mir, a to je politička izjava predsjednika Skupštine opštine - poručio je Grujičić.

Za Hamdiju Fejzića, zamjenika načelnika opštine ovaj spomenik je sporan ali mu nije sporan spomenik Naseru Oriću, čiju je izradnju najavio. Danas niko od političkih predstavnika Bošnjaka nije želio pred kameru. Za predstavnike srpskog naroda ,ovakva retorika je nedvosmisleno ratnohuškačka.

- Da li smo još u devedesetim godinama i šta nam treba za budućnost - pita Radomir Pavlović, "Koalicija zajedno za Srebrenicu".

"Spomenik miru" djelo je autora Milana Torbice, a ideju je finansirao Slobodan Pavlović, osnivač fondacije Slobomir.