latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:24 | Autor: SRNA

Odalović: Nema akta da je Izrael eksplicitno priznao tzv. Kosovo

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović rekao je da nema saznanja da je Izrael eksplicitno priznao samoproglašeno Kosovo, kao i da mu nije poznato da je bilo koja izraelska institucija donijela takav akt.
Veljko Odalović - Foto: Beta
Veljko OdalovićFoto: Beta

- Ako oni smatraju da je telefonski razgovor obavljen 4. septembra priznanje, to je njihova stvar, ali čak i u obraćanju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kosovskim Albancima nijednog trenutka tako nešto nije potvrđeno - rekao je Odalović.

On je istakao da Izrael pažljivo razmatra priznavanje Kosova i koje će poteze povlačiti u narednom periodu.

- To je pitanje o kojem će se sigurno još pričati i koje, još nije završeno na način na koji Priština misli da jeste - ocijenio je Odalović za Sputnjik.

Odalović je rekao da je Izrael prijateljska zemlja sa kojom Srbija ima odlične odnose i da je pitanje Kosova tema o kojoj dvije zemlje treba da se ozbiljno dogovore, što će se vjerovatno desiti nakon moguće posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Јerusalimu.

Ambasador Izraela u Srbiji Јahel Vilan rekao je za TV N1 da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne samoproglašeno Kosovo, jer ga je priznao 4. septembra, a da sada treba vidjeti na koji način da se ne dozvoli da to utiče na odnose Srbije i Izraela.

Sporazumi Beograda i Prištine u Bijeloj kući, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa, potpisani su 4. septembra u dvije varijante, a samo u dokumentu koji je potpisala Priština stoji priznanje kosovske nezavisnosti od Izraela.

U sporazumu koji je potpisao Beograd te tačke nema, jer nije htio da se saglasi sa tim, ali nije mogao ni da spriječi suverenu odluku Izraela.