latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:24 ⇒ 22/09/2020 | 07:27 | Autor: RTRS

Dobija li Derventa status grada? (VIDEO)

Iz rata izašla kao jedna od najrazorenijih opština u regionu, danas lokalna zajednica sa visokom stopom zaposlenosti, atraktivna za domaće i strane investicije, uskoro postaje grad. Promjena statusa opštine Derventa je u nacrtu na dnevnom redu sutrašnjeg zasjedanja Narodne skupštine.
Derventa - Foto: RTRS
DerventaFoto: RTRS

Za mnoge to je veliko priznanje za niz godina predanog rada da Derventa postane jedna od naprednijih lokalnih zajednica, ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH.

Opština Derventa bi uskoro trebalo da postane deveti grad u Republici Srpskoj. Promjenu statusa ove lokalne zajednice pozdravljaju i njeni građani. Smatraju da je mnogo razloga zašto je to možda i ranije trebalo uraditi.

Derventa ima 26.000 stanovnika. To je ono, kaže načelnik opštine Milorad Simić, čime se ne mogu da pohvale i to treba popravljati. Ako to zanemarimo, dugi niz godina privrednog i ekonomskog razvoja opravdava odluku Vlade Srpske da Derventa dobije status grada.

Ova opština broji 7. 000 radnika i nisku stopu nezaposlenosti. Derventa ima 824 preduzeća. Od tog broja 31 su strane kompanije iz Austrije, Italije i Njemačke.

Austrijska investicija je i kompanija Mrežanetvork u kojoj je 250 zaposlenih. Proizvode dijelove za autoindustriju i informacione tehnologije. Dvadeset odsto radnika u ovom preduzeću dolazi iz drugih opština. Da je dobro da Derventa postane grad tvrde i poslodavci i radnici.

Teško bi bilo dati pravi recept kako da jedna lokalna zajednica bude uspješna, ali ono što je sigurno, poručuje načelnik Simić, da prednost treba dati ekonomiji i privredi,a politiku staviti u drugi plan.