latinica  ћирилица
21/09/2020 |  20:27 | Autor: SRNA

Vučić: Beograd odbranom svog suvereniteta brani i međunarodno pravo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, povodom 75 godina postojanja UN, da Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe na kojima počivaju UN.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučić je, u video-obraćanju na sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, rekao da Povelja UN treba da bude ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa, koji regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.

- Nažalost, na kraju 20. vijeka, mi smo u Srbiji iskusili unilateralne mjere i akcije, koje su podrivale i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samo međunarodno pravo - rekao je Vučić.

On je napomenuo da su institucije samoproglašenog Kosova proglasile nezavisnost jednostranim aktom i prekršile Rezoluciju UN 1244, ozbiljno minirajući na taj način bezbjednost Srbije i regiona u cjelini.

Vučić je istakao da je Srbija potpuno opredijeljena za pronalaženje kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije, te poručio da Srbija vodi odgovornu politiku i ulaže napore da sačuva interese svojih građana i regionalni mir i stabilnost.

- Odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštujući Rezoluciju 1244 Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN, ali i konačno autoritet Savjeta bezbjednosti - naglasio je Vučić.

On je istakao da je svijet danas suočen sa globalnim pozivom na buđenje da objedini snage i otvori novu viziju boljeg, prosperitetnijeg, stabilnijeg i bezbjednijeg svijeta, u kojem niko ne bi bio ostavljen po strani.

Vučić je rekao da je ova godišnjica prilika da svijet ponovo potvrdi kolektivnu privrženost multilateralizmu, principima kojima su se svi obavezali Poveljom UN prije 75 godina.

- Ponosimo se činjenicom da je Јugoslavija, čiji je nasljednik Srbija, bila među prvih 50 potpisnika Povelje UN. Ona je jedan od osnivača ove međunarodne organizacije, koja djeluje više od sedam decenija kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi, igrajući važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i ekonomskog razvoja širom svijeta - rekao je Vučić.

On je naveo da ne treba da čudi činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim aktivnostima koje su vodile ka osnivanju UN s ciljem uspostavljanja mira među nacijama.

Vučić je istakao da Srbija ostaje privržena principima i osnovama Povelje UN koje su važne danas, koliko su bile i u vrijeme usvajanja tog dokumenta.

On je dodao da se 75 godina od osnivanja UN obilježava u vrijeme kada se cijeli svijet bori sa pandemijom, izazovom koji je stavio na test spremnost na zajedništvo, ali i ponovo potvrđuje da su UN danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane i da taj značaj ne može biti doveden u pitanje.

- Duboko smo uvjereni da samo saradnjom, koordinacijom i poštovanjem možemo da nađemo globalni odgovor na ovu globalnu prijetnju - istakao je Vučić.