latinica  ћирилица
22/09/2020 |  08:11 ⇒ 18:21 | Autor: Agencije

Dačić: Ako su za nezavisno KiM, kako će spriječiti nezavisnost Srpske

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da "predstavnici Bošnjaka i Hrvata u BiH rade direktno protiv svojih interesa glasanjem za nezavisnost samoproglašenog Kosova jer time nestaju argumenti protiv nezavisnosti Republike Srpske
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović) -
Ivica Dačić (foto: Sputnik / Radoje Pantović)

- Oni rade direktno protiv sebe, time što hoće da priznaju Kosovo, oni gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo Republike Srpske na nezavisnost - rekao je Dačić.

Dačić je istakao da je Kosovo bilo pokrajina u Srbiji i da je Badinterova međunarodna komisija "jasno rekla da će se Јugoslavija raspasti po republičkim granicama i nije spominjala pokrajine".

- Ako vi sada izdvajate jednu pokrajinu, na osnovu čega ćete zabraniti da jedan entitet BiH proglasi svoju nezavisnost - upitao je Dačić.

On je rekao da je prethodno rukovodstvo Srbije, na čelu s Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, "napravilo grešku" jer proglašenje nezavisnosti  samoproglašenog Kosova nije povezalo s nezavisnošću Republike Srpske.

- Mi smo tada porazbijali kioske i zapalili ambasade, jedino što smo zapravo rekli (zapadnim zemljama) jeste da mogu da rade šta god hoće. Јedino što bi moglo da zabrine međunarodnu zajednicu moglo je da bude povezivanje tog pitanja (nezavisnosti takozavnog Kosova) sa Republikom Srpskom - naveo je Dačić za TV Pink.

Članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, Šefik DŽaferović i Željko Komšić, glasali su u četvrtak za priznanje nezavisnost Kosova, dok je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv.

Dačić je rekao da je glasanje o nezavisnosti Kosova uslijedilo pošto je ministar spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj 8. septembra poslala ministru spoljnih poslova BiH pismo u kojem je pozvala tu zemlju da prizna nezavisnost Kosova.

- Ona (Haradinaj) kaže u pismu da sporazum u Vašingtonu omogućava međusobno priznanje Izraela i Kosova i srdačno moli vladu BiH da razmotri priznanje samoproglašenog Kosova - naveo je Dačić.

Dodao je da Priština na taj način zloupotrebljava dogovor iz Vašingtona.

- Oni su vjerovatno ovakva pisma poslali i mnogim drugim zemljama. Ovaj poziv BiH je svakako zloupotreba dogovora iz Vašingtona. Srbija treba da prestane da lobira protiv nezavisnosti samoproglašenog Kosova, a oni će ovako da pozivaju druge zemlje i da predstavljaju da je dio sporazuma da druge zemlje priznaju takozvano Kosovo - rekao je Dačić.

Dodao je da ne vjeruje da je pitanje priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova stavljeno na dnevni red Predsjedništva BiH na osnovu tog poziva, već je ocijenio da je to "dio jedne druge politike".

Dačić je rekao da Evropa zapostavlja činjenicu da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića "decenijama unazad sprovodi politiku zasnovanu na Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića".

- Ta politika u jednoj rečenici glasi: Ne može se ostvariti islamska država, a oni su za islamsku državu od Maroka do Indonezije, dok muslimani nisu u većini. I tu nema koegzistencije sa drugim oblicima društvenog života - kazao je Dačić.

Za Komšića, člana Predsjedništva BiH, Dačić je rekao da je "figura izabrana glasovima muslimana, Hrvat po želji muslimana".