latinica  ћирилица
22/09/2020 |  09:11 | Autor: SRNA

Fila: Da nije politike, crkve bi se već dogovorile

Savjetnik Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja beogradski advokat Toma Fila izjavio je da je uvjeren da bi spor Srpske pravoslavne crkve sa nekanonskom Makedonskom pravoslavnom crkvom bio riješen da je prihvaćen Niški sporazum iz 2002. godine o prevazilaženju crkvenog raskola i da se politika isključila iz rasprave o ovom pitanju.
Toma Fila - Foto: Novosti.rs
Toma FilaFoto: Novosti.rs

Komentarišući zahtjev zvaničnog Skoplja da vaseljenski patrijarh prizna autokefalnost MPC, Fila je istakao da je pogrešno što se pregovori o priznanju ove nekanonske crkve vode mimo SPC.

Fila, kojeg je patrijarh Pavle opunomoćio da razgovara sa makedonskom stranom, napomenuo je da je Niški sporazum predviđao da se izvjesno vrijeme na liturgijama pominje i srpski patrijarh.

Prema njegovim riječima, taj sporazum je predviđao i da se sva crkvena vlastela u MPC bira autonomno, bez saglasnosti SPC.

Fila je rekao za "Politiku" da tim dogovorom MPC nije bila ni u kakvim finansijskim obavezama.

On je podsjetio da se tadašnji makedonski premijer Nikola Gruevski nije saglasilo sa Niškim sporazumom, te ocijenio da bi dvije crkve danas već našle zajednički jezik da se politika isključila iz rasprave.

Prema njegovim riječima, i kada bi SPC priznala MPC, otvoreno je pitanje da li bi to iskreno uradile Bugarska i Grčka.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je juče od patrijarha vaseljenskog Vartolomeja da prizna autokefalnost MPC, čime zaobilazi SPC.

Niški sporazum je sporazum o konstituisanju autonomne Ohridske arhiepiskopije i prevazilaženju raskola između kanonske SPC i nekanonske MPC.

Dugogodišnji dijalog predstavnika crkava rezultirao je dogovorom za prevazilaženje raskola u Nišu 17. maja 2002. godine.

Postignuti dogovor je podrazumijevao da se prizna najšira crkvena autonomija eparhijama u Makedoniji /sada Sjevernoj Makedoniji/, a da zauzvrat Ohridska arhiepiskopija zadrži simbol i izbor poglavara pravoslavne crkve u Makedoniji koji potvrđuje patrijarh srpski.

Prema sporazumu, eparhije u Makedoniji bi mogle u službenom opštenju da koriste dosadašnji naziv.

Prijedlog dogovora je prihvatilo pet od sedam makedonskih episkopa, ali je odmah krajem maja krenula kampanja članova MPC koji su tvrdili da je u Nišu potpisan samo radni dokument, koji nema obavezujući karakter.