latinica  ћирилица
22/09/2020 |  09:47 ⇒ 23/09/2020 | 07:27 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku (VIDEO)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske raspravom o Prijedlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku okončali su večerašnje zasjedanje. Nastavak sjednice zakazan je za srijedu u 10.00 časova.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

Poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o sporazumnom vansudskom finansijskom restrukturiranju, Prijedlog zakona o upravnoj inspekciji, kao i Prijedlog zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti.

Prijedlog zakona o upravnoj inspekciji predviđa kazne od 2.000 KM do 10.000 KM za onemogućavanje upravnog inspektora pri vršenju inspekcijskog nadzora. Novčanom kaznom od 2.000 KM do 10.000 KM biće kažnjeno javno preduzeće, javna ustanova ili druga organizacija koja vrši javna ovlašćenja ako upravnom inspektoru onemogući vršenje inspekcijskog nadzora ili ne stavi na uvid traženu dokumentaciju i podatke od značaja za vršenje nadzora, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Razmotren je i Prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača po skraćenom postupku za dionicu Vukosavlje-Brčko - po hitnom postuku.

Prethodno su po hitnom postupku razmotreni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju.

Poslanici su reazmotrili i Prijedlog odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene Aerodrom Trebinje.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, daje se ovlaštenje nadležnom inspektoru da naloži ograničenje radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da izgradnja aerodroma u Trebinju ima svoju svrhu i pored blizine nekih drugih aerodroma, te da će ovaj projekat donijeti brojne koristi građanima, području Hercegovine i Srpskoj.

Donošenje Prijedloga odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene "Aerodrom Trebinje" po hitnom postupku, potrebno je da bi na vrijeme bili stvoreni preduslovi za blagovremenu realizaciju ovako složenog projekta izgradnje aerodroma, odnosno kako bi se što prije izradio i usvojio planski dokument i spriječilo pomjeranja postavljenih rokova za realizaciju, rekla je ministarka Srebrenka Golić .

- Ovaj aerodrom, na kome će pista biti duga oko 3,5 kilometara, donijeće dosta dobrog za Trebinje i Hercegovinu - rekla je Golićeva i dodala da je to važan ekonomski, politički i infrastrukturni projekat.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović rekao je da Srpska treba sa svoje strane da stvori sve predusove kako bi Hercegovina što prije dobila aerodrom u Trebinju.

Popović je rekao da ne stoji priča da će Srpska izdvojiti neka enormna sredstva za ovu investiciju.

Poslanik SNSD-a Valerina Lakić smatra da je izgradnja aerodroma u Trebinju dugogodišnji san građana ovog kraja i da će ovaj projekat pomoći razvoju turizma i svih drugih privrednih grana u Hercegovini.

Šef Kluba SDS-a poslanika Miladin Stanić smatra da je izgradnja aerodroma u Trebinju "populistički projekat koji nije realan da se ostvari", ali da će SDS podržati ovaj zakon.

Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje aerodroma u Trebinju pravni je okvir za nesmetanu realizaciju ovog projekta, koji je od opšteg interesa, izjavila je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Bosiljka Predragović.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj prijedlog zakona, koji poslanici razmatraju po hitnom postupku, ona je istakla da je izgradnja aerodroma po mnogim karakteristikama složen projekat, a postojeći zakonski okvir u određenim segmentima usporava njegovu realizaciju u predviđenim rokovima.

.....................................................

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Narodnoj skupštini da će sve zdravstvene ustanove u Srpskoj imati dovoljno sredstava da izmire svoje obaveze i po pitanju plata i doprinosa, ali i kada je riječ o pružanju zdravstvenih usluga.

Premijer Srpske je izjavio da bi od ovog mjeseca mogla da počne isplata mjesečnog boračkog dodatka za nezaposlene demobilisane borce Vojske Republike Srpske od prve do pete kategorije koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Odgovarajući na pitanja poslanika na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Višković je precizirao da će isplata mjesečnog boračkog dodatka početi čim Boračka prganizacija Republike Srpske dostavi Vladi spisak nezaposlenih demobilisanih boraca.

Premijer Višković izjavio je, takođe u Parlamentu Srpske, da se u Vladi Srpske vode razgovori o programu izgradnje stambenih objekata za mlade bračne parove koji žive u ruralnim područjima u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama.

Odgovarajući na poslanička pitanja predsjedniku Vlade, Višković je rekao da je odobreno 1.440 zahtjeva za subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji, te da nijedan zahtjev nije odbijen.

---------------------------------------------

Skupština će na 12. redovnoj sjednici razmatrati i nacrte zakona o protivgradnoj zaštiti, o slobodnim zonama Republike Srpske, o gradu Derventa i o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Na dnevnom redu je i izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu za prošlu godinu, kao i izvještaji Agencije za osiguranje Republike Srpske za 2019. godinu o stanju sektora osiguranja u Srpskoj, o radu i o finansijskom poslovanju za prošlu godinu.

Na dnevnom redu su i izvještaji Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske za 2019. godinu o stanju na tržištu hartija od vrijednosti, o radu i o finansijskom poslovanju za prošlu godinu.

Poslanici će razmatrati i izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o radu za 2019. godinu, kao i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, te Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2020. godinu.

Na dnevnom redu je i Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta i kantonima /prema budžetskim jedinicama/, sa izuzetkom policijsko-bezbjednosnih struktura.

Pred poslanicima su Informacija o dugu sa stanjem na dan 31. decembar 2019. godine, kao i Informacija o implementaciji Strategije za suzbijanje nasilja u porodici Republike Srpske 2014-2019. godina.