latinica  ћирилица
22/09/2020 |  12:15 ⇒ 12:21 | Autor: B92

Njujork Tajms: Јokić igra košarku kao je da vaterpolo

Nikola Јokić, zvijezda Denver Nagetsa, igra košarku kao da je vaterpolo, piše američki list "Njujork Tajms".

U tekstu pod naslovom "Nikola Јokić igra košarku kao da je vaterpolo", Njujork Tajms donosi analizu igre srpskog centra, koji sa Denverom igra finale zapadne konferencije NBA lige.

- Јokić, zvijezda Nagetsa radi sve u NBA plej-ofu. Šutira, skače, blokira i dijeli jednoručne asistencije preko cijelog terena kao da je u bazenu. On je poznat po preciznim dodavanjima, čak iako lopta ide dužinom cijelog terena. To je obilježje vaterpola, sporta koji je veoma popularan u njegovoj rodnoj Srbiji - piše Njujork Tajms.

Lejkersi i Nagetsi (2-0) se sastaju u srijedu od 3.00 po srednjeevropskom vremenu.

- Dodavanja jednom rukom, blokada jednom rukom. Јednoručni flouteri. Vođenje lopte jednom rukom, Јokić takođe ima naviku da jednom rukom drži loptu iznad glave (ponekad i maše njome), dok se drugom brani od svog defanzivca. Mogao bi i da gazi vodu dok to radi - navodi se u tekstu NYT.

Iako Јokić nikada zvanično nije trenirao vaterpolo, američki list podseća i na period njegovog detinjstva u Somboru kada bi se se svukao u kupaće gaće i sa drugovima se dobacivao loptom.

- Srbija gaji jaku strast prema vaterpolu i u skoro svakom gradu postoje bazeni za vaterpolo. Mladi ljudi vikendom postavljaju golove na jezeru. Muška reprezentacija Srbije osvojila je olimpijsko zlato 2016. godine u Rio de Žaneiru - piše NYT.

Nije Denver imao sreće u drugoj utakmici finala Zapada, izgubio je trojkom u posljednjim trenucima, i sada mora da juri prednost Lejkersa od 2:0.

- Vaterpolo je dio kulturnog koda, a Јokić se nije specijalizovao za košarku sve dok nije postao tinejdžer. Bavio se mnogim sportovima dok je bio mlad i to mu je vjerovatno pomoglo da razvije svoju spretnost - rekao je Ognjen Stojaković, direktor Nagetsa za razvoj igrača, koji je bio jedan od nekoliko sagovornika Njujork Tajmsa.

- Zapravo je veoma dobar u i odbojci. Trebalo bi da ga vidite. U svim sportovima sa loptom, on je nevjerovatan - rekao je Stojaković.