latinica  ћирилица
22/09/2020 |  12:36 ⇒ 16:29 | Autor: TANЈUG

Grenel: Realizacija sporazuma znači masovno otvaranje radnih mjesta (FOTO)

U Ambasadi SAD u Beogradu su zvanično počeli sastanci predstavnika privrednih komora Beograda i Prištine sa specijalnim savetnikom predsjednika SAD Ričardom Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC.
Grenel i delegacija DFC - Foto: TANЈUG
Grenel i delegacija DFCFoto: TANЈUG

Grenel je poručio da realizacija sporazuma znači masovno otvaranje radnih mjesta.

- Ovo nisu papiri, već novi poslovi, radna mjesta, razvoj privatnog sektora - poručio je Grenel.

Boler: Beograd i Priština se odlučili za narod

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije Adam Boler čestitao je, poslije sastanka u Ambasadi SAD sa predstavnicima Privrene komore Beograda i Prištine, na hrabrosti što su se Beograd i Priština "odlučili za narod, a ne za politiku".

Boler je ukazao da je u Srbiju doputovao sa još pet drugih američkih agencija.

- U našoj delegaciji ovdje je kompletna ekonomska moć američke Vlade - istakao je šef DFC.

On je rekao da ekonomska normalizacija znači investicije i otvaranje radnih mjesta, mogućnost da se razmišlja kakva bi budućnost mogla biti, umjesto da budemo blokirani u prošlosti.

Sastanak u Beogradu (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

Boler je istakao da ovo nije situacija da jedna zemlja dobija, a druga gubi, već je u pitanju da svi imaju koristi i da ovo donosi novac ljudima.

On je podsjetio da su SAD jedna do najsnažnijih zemalja u svijetu prije svega zbog snage svog privatnog sektora.

- Ovaj region će rasti i stvarati nevjerovatne mogućnosti, a pokretač toga biće privatni sektor - naglasio je Boler.

Čadež: Grenel promijenio pristup rješavanju složenih tema

Predsjednik Privedne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je specijalni savjetnik predsjednika SAD Ričard Grenel na uspješan način promijenio pristup rješavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

- Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas dijeli - rekao je Čadež poslije sastanka predstavnika privrednih komora Beograda i Prištine sa Grenelom i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije, DFC, i zahvalio Grenelu na tome.

- To je isuviše širok proces koji je bio godinama blokiran, a ovakav pristup je učinio mogućim da se sjedne u Vašingtonu i potpiše sporazum - rekao je Čadež.

Istakao je da će istorija pokazati da ćemo se toga sjećati kao prekretnice i donošenja stabilnosti u ovaj reigon.

Čadež je, takođe, zahvalio čelniku DFC Adamu Boleru što je tako brzo došao u Beograd.

- Kada smo se sreli prije dvije nedjelje u Vašingtonu, kada sam ga pitao koliko brzo mogu da dođu, rekao je "za dva meseca" - rekao je on.

Čadež ističe da su imali jako plodne razgovore u prethodnih šest mjeseci da postoje brojne mogućostima i u Srbji i tzv. Kosovu.

Zahvalio je i predsjedniku prištinske privredne komore Beratu Rukićiju što sarađuju dobro već pet godina i da su napravili zajednički tim za podršku projektima, koji daje ekepsertizu vladama.

Pored Grenela, sastanku su prisustvovali izvršni direktor DFC Adam Boler, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, predsjednici privrednih komora Beograda i Prištine, Marko Čadež i Berat Rukići, kao i predsjednik Američke privredne komore Zoran Petrović.

Glavni povod za posjetu američkih partnera i zvaničnika Beogradu je otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, preko koje će projekti biti realizovani.

Američka delegacija sastaće se kasnije danas i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić u Palati Srbija, gdje će predstavnici dviju delegacija potpisati Zajedničku izjavu.

Sastanci o realizaciji projekata koje će finansirati DFC biće nastavljeni sutra sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.