latinica  ћирилица
22/09/2020 |  13:04 ⇒ 13:05 | Autor: SRNA

Košarac: Uskoro izvoz ribe u Rusiju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da se uskoro očekuje izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju, s obzirom da su stvoreni svi preduslovi za to.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Kancelarija za veterinarstvo BiH, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, usaglasila je sertifikat sa Ruskom Federacijom i uskoro se očekuje izvoz ribe na ovo značajno tržište, saopšteno je iz ovog ministarstva.

- Prema postojećoj praksi, trebalo bi da uslijedi proces sertifikovanja domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak nadležnih ruskih inspektora u BiH - rekao je Košarac.

On je naveo da je trenutno za izvoz ribe u Rusku Federaciju nominovano preduzeće "Ribnjak Јanj" d.o.o Tropik ribarstvo iz Banjaluke, te izrazio nadu da će biti povećan broj kooperanata iz Republike Srpske i FBiH.

- U potpunosti smo opredijeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da kompanije iz Republike Srpske i FBiH prepoznaju ovaj kapacitet i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu - istakao je Košarac.

On je najavio da će o ovom procesu razgovarati sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, te da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara nastaviti kontinuirano da radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda s ciljem zaštite domaće proizvodnje.