latinica  ћирилица
22/09/2020 |  14:06 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

"Dan bez automobila" u Banjaluci (FOTO)

Vožnja bicikla, pješačenje, korištenje javnog prevoza i što manje automobila - sve su to poruke "Dana bez automobila", koji se obilježava danas kao završna manifestacija Evropske sedmice mobilnosti.
Banjaluka (foto: facebook.com / gubanjaluka) -
Banjaluka (foto: facebook.com / gubanjaluka)

U centralnoj gradskoj ulici, na dionici od Narodnog pozorišta Republike Srpske do zgrade "Ekvatora", saobraćaj je bio obustavljen jedan čas za sva vozila, osim za autobuse.

- Na ovaj način simbolično smo ukazali na neophodnost manjeg korištenja automobila, a većeg korištenja javnog prevoza, kao i na veća nemotorizovana kretanja – poručili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

U okviru Evropske sedmice mobilnosti, deset stanovnika Banjaluke dobilo je besplatnu godišnju karticu za "Bl bajk", u akciji koja je provedena putem fejsbuk stranice Grada.

Svi oni koji žele da koriste javne bicikle, mogu ih iznajmiti na pet lokacija na području grada: ulica kralja Petra I Karađorđevića (preko puta zgrade Gradske uprave), kod vodenog parka Akvana, u ulici Majke Јugovića kod Studentskog centra "Nikola Tesla", u parku “Mladen Stojanović" i u Obilićevu na raskrsnici Cara Lazara i Istočnog tranzita.

Trenutno ima 1.503 registrovana korisnika, a posmatrajući period od početka pandemije korona virusa pa do danas zabilježeno je povećanje korisnika za 15 odsto.