latinica  ћирилица
22/09/2020 |  14:49 | Autor: SRNA

Linta: Hrvatski izvještaj još jedan dokaz proustaške države

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je godišnji izvještaj hrvatske Bezbjednosno-obavještajne agencije, u kojem se srpski narod optužuje za "velikosrpski ekstremizam", jedan od mnogih dokaza da je Hrvatska proustaška država.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta navodi u saopštenju da se srpski narod optužuje za "velikosrpski ekstremizam" jer odbija da prizna lažnu državu Kosovo i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN.

S druge strane, dodao je on, Srbija poštuje teritorijalni integritet Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Linta kaže da se u tom izvještaju "velikosrpskim ekstremistima" naziva većina Srba jer su protiv članstva Srbije u NATO-u, koji je izvršio agresiju na Srbiju i počinio brutalne zločine.

On ukazuje na to da se u izvještaju ništa ne govori o završnom procesu rehabilitacije zločinačke ustaške ideologije i genocidne Nezavisne Države Hrvatske.

- Ne govori se da se ustaštvo javno manifestuje kroz sramne i skandalozne odluke hrvatskih državnih institucija, kroz javne istupe i okupljanja ustaških i proustaških organizacija, kroz desetine hiljada ispisanih ustaških grafita i srbomrzačkih poruka - naveo je Linta.

On dodaje da se u izvještaju, takođe, ne govori da se ustaštvo manifestuje i kroz učestale fizičke napade na Srbe i njihovu imovinu, kroz otimanje srpske imovine i nepoštovanje međunarodnih konvencija i sporazuma kojima se garantuju ljudska prava, te stotinama hiljada protjeranih Srba i brojne druge načine.

Hrvatska Bezbjednosno-obavještajna agencija u izvještaju za prošlu godinu navela je da su bezbjednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske nestabilne i tvrdi da su u pojedinim državama "i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma".

U izvještaju se tvrdi da se taj "velikosrpski ekstremizam" manifestuje negiranjem teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Hrvatske, ali i "drugih država susjedstva, poput Kosova, BiH i Crne Gore".