latinica  ћирилица
22/09/2020 |  15:31 | Autor: SRNA

Ljekar upozorava na psihičke probleme Asanža

Osnivač "Vikiliksa" DŽulijan Asanž požalio se da čuje imaginarne glasove i muziku u pritvoru pod jakim mjerama obezbjeđenja u Velikoj Britaniji, izjavio je psihijatar koji je razgovarao sa njim.
DŽulijan Asanž (Image Courtesy: medium.com) -
DŽulijan Asanž (Image Courtesy: medium.com)

Psihijatar Majkl Kopelman dao je iskaz na ročištu o zahtjevu SAD da Asanž bude izručen ovoj zemlji na osnovu optužbe za špijunažu.

Kopelman, koji je razgovarao sa Asanžom dvadesetak puta, rekao je da bi bivši haker bio pod “veoma visokim“ rizikom od samoubistva ukoliko bi bio izručen Americi zbog objavljivanja vojnih tajni.

On je rekao da postoje dokazi da je Asanž u “ozbiljnoj depresiji“ i da ima “psihotične simptome“ koji obuhvataju zvučne halucinacije u samici u zatvoru Belmarš u jugozapadnom dijelu Londona, prenio je AFP.

Psihijatar je izjavio da je Asanž čuo halucinacije koje mu govore da je “prašina, mrtav“ i da “dolaze po njega“.

Stručnjak je ocijenio da suicidni impulsi potiču od kliničkih faktora, ali da bi “neposrednost izručenja bio okidač za pokušaj“ i upozorio da bi se njegovo stanje “značajno pogoršalo“ ako bi bio izručen.

Asanžova partnerka Stela Moris izjavila je ranije da strahuje da bi on mogao da sebi oduzme život i ostavi svoja dva sina bez oca.

DŽejms Luis, predstavnik američke administracije, ispitivao je Kopelmana o istinitosti pojedinih Asanžovih tvrdnji i rekao da ih je možda izmislio.

Ako bi u Americi bio proglašen krivim prema 18 tačaka optužnice za špijunažu jer je putem “Vikiliksa“ objavio 500.000 povjerljivih fajlova o dejstvima američke vojske u Avganistanu i Iraku, Asanž bi mogao da bude osuđen na 175 godina zatvora.