latinica  ћирилица
22/09/2020 |  16:07 ⇒ 16:53 | Autor: Agencije

Vučić: Važan dan za region (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, poslije sastanka sa visokom delegacijom SAD, zajedničke izjave i otvaranja kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Srbiji, da je ovo vrlo dobar dan za Srbiju, ali i važan dan za cijeli region.
Beograd; Vučić, Grenel i Boler  (foto:ZORAN ZESTIC) -
Beograd; Vučić, Grenel i Boler (foto:ZORAN ZESTIC)

- Ovo je dobar posao za srpski narod, ali i za albanski narod i za sve ljude koji žive sa nama. Naša je ideja da razvijamo ekonomske odnose na zapadnom Balkanu jer će to promijeniti živote ljude - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je istakao da Srbija 140 godina nije imala tako važan sporazum, te da je dolazak DFC-a odličan znak jer, kako je naveo, "tamo gdje dođu Amerikanci ima budućnosti".

Vučić je naveo da će Srbija da nastavi razgovore sa Albancima u briselskom okvirima, te da će ispuniti sve tačke sporazuma u Vašingtonu.

- Sve što smo dogovorili sa našim američkim prijateljima biće ispunjeno. Zato je važno otvaranje kancelarije DFC-a - rekao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija u Vašingtonu početkom septembra odškrinula vrata starog prijateljstva, te da duguje zahvalnost predsjedniku SAD Donaldu Trampu koji je htio da sasluša srpsku stranu i imao poštovanje za srpski narod.

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je da Srbija može da SAD drži za riječ, ne samo u vezi sporazuma iz Vašingtona, nego i u vezi sa tri prethodno potpisana sporazuma.

On je naglasio da je veoma važno da se data obećanja pretvore u konkretna radna mjesta i da se region ekonomski oporavi.

- Predsjednik Tramp je vjerovao da region može imati koristi od ovog. Zahvalan sam predsjedniku Vučiću ne samo što je dobar pregovarač već što je spreman da kaže šta može, a šta ne može da uradi - rekao je Grenel.

On je istakao da SAD ne traže uvijek da se Srbija slaže sa onim što SAD misli.

- Želimo da razgovaramo i da se rastanemo kao prijatelji. Kada ljudi vide da je ekonomski život moguć, političke borbe više neće biti tako važne - rekao je Grenel.

      View this post on Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije @anabrnabic sastali su se sa specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine @richardgrenell i izvršnim direktorom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije @dfcgov Adamom Bolerom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 22, 2020 at 5:28am PDT

Direktor DFC-a Adam Boler rekao je da je ta korporacija došla u Srbiju jer su SAD posvećene promjenama, te da njen dolazak nije simboličan.

- Mi smo za ljude, a ne podjele, za otvaranje radnih mjesta, a ne linije razdvajanja - rekao je Boler, koji je prethodno sa premijerom Srbije Anom Brnabić potpisao zajedničku izjavu i simbolično otvorio kancelariju DFC-a u Beogradu.

Direktor novootvorene kancelarije DFC u Srbiji, amerikanac srpskog porijekla DŽon Јovanović rekao je da mu je velika čast i odgovornost biti na toj poziciji, te da je njegov zadatak jačanje ekonomije regiona.

- Da postane simbol mira i prosperiteta. Da mladi ne odlaze već da se vrate. Zahvalni smo predsedniku Trampu jer je prepoznao potencijal da pomognu Beogradu i Prištini u pomirenju. Zaista jedinstvena prilika za region - rekao je Јovanović.