latinica  ћирилица
22/09/2020 |  18:27 | Autor: RTRS

Mektić za izbor kadrova bliskih Mehmedagiću i Debevecu; Podržao Simeunovićevu

Bivši ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić podržao je tužioca Tužilaštva BiH Biljanu Simeunović, blisku obavještajnim strukturama direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića Osmice i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.
Avdić, Mektić i Mehmedagić - Foto: RTRS
Avdić, Mektić i MehmedagićFoto: RTRS

Mektić, protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi postupak po optužnici Tužilaštva BiH za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i nanesenu štetu, pozvao je tužioce Tužilaštva BiH da podrže izbor Simeunovićeve za člana Viskog sudskog i tužilačkog savjeta.

Ove sedmice Tužilaštvo BiH trebalo bi da izabere svog predstavnika u VSTS.

Federalni mediji su objavili da je Simenuvićevoj nuđena pozicija glavnog tužioca u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od kandidature za člana VSTS. Prema tim navodima, ponudu su joj prenijela tri tužioca Tužilaštva BiH, a ona je o tome obavijestila sve tužioce Tužilaštva BiH i glavnog tužioca Gordanu Tadić.

Podsjećamo, u predmetu "Dragan Mektić i ostali", osim Mektića, optužnicom su obuhvaćeni i njegov tadašnji šef kabineta Igor Golijanin, pomoćnik ministra Semir Agić, kao i Edin Garaplija, u svojstvu odgovornog lica i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" Sarajevo.

Optužnica ih tereti da su zloupotrijebili položaj prilikom realizacije Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koga je finansirala Delegacija EU u BiH u vrijednosti od 198.454 evra.

Optužnica tereti Mektića, Garapliju i Golijanina za krivično djelo visoke korupcije, koja šteti međunarodnom ugledu BiH.

Osumnjičeni su i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom nabavke vatrogasne opreme na način pribavljanja nezakonite imovinske koristi.

Prema optužnici, ukupno nanesena šteta je 244.764 KM.