latinica  ћирилица
22/09/2020 |  18:39 ⇒ 18:45 | Autor: BETA

Tramp u UN kritikovao Kinu, kao svoj uspjeh naveo i dogovor Srbije i Kosova

Predsjednik SAD Donald Tramp danas je u govoru zatražio da UN smatraju Kinu odgovornom za pandemiju korona virusa, a među uspjesima svoje administracije naveo je dogovor Kosova i Srbije.
Obraćanje Trampa putem vdeo linka u UN-u (Foto: UN Photo/Rick Bajornas) -
Obraćanje Trampa putem vdeo linka u UN-u (Foto: UN Photo/Rick Bajornas)

Tramp je u snimljenom govoru kojim se obratio upravo započetom 75. zasjedanju Generalne skupštine UN, pohvalio o dva nedavno sklopljena međunarodna sporazuma uz njegovo posredovanje: o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih država Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, i o dogovoru Srbije i Kosova o “ekonomskoj mormalizaciji“.

Rekao je da SAD time “ispunjavaju svoju sudbinu mirotvorca“, prenosi AP.

- Ovi istorijski mirovni sporazumi su znak svitanja i rađanja novog Bliskog istoka - poručio je Tramp i rekao da njegova administracija namjerava da uskoro posreduje u novim mirovnim dogovorima.

Predsjednik SAD je danas pozvao Ujedinjene nacije da “Kinu smatraju odgovornom za njena dijela“ u vezi pandemije Kovida-19, prenosi Frans pres.

- Na početku širenja virusa Kina je zabranila unutrašnje letove, a istovremeno dozvolila avionima da napuste Kinu i zaraze svijet - rekao je Tramp.

- Kineska vlada i Sjvetska zdravstvena organizacija, koja je takoreći pod kontrolom Kine, pogrešno su izjavili da nema dokaza da ljudi prenose virus - dodao je Trmp.

Tramp optužuje Kinu da nije na vreme obavijestila svijet o novoj bolesti koja se pojavila na njenoj teritoriji.

Dok su SAD na pragu više od 200.000 umrlih od korona virusa, Tramp je rekao:

- Ponovo smo uključeni u veliku globalnu borbu. Vodili smo i vodimo žestoku bitku protiv nevidljivog neprijatelja – kineskog virusa – koji je odnio bezbroj života u 188 zemalja“.

Tramp je takođe branio odgovor svoje administracije na pandemiju, tvrdeći da je to bila “najagresivnija mobilizacija“ od Drugog svjetskog rata.

- Podijelićemo vakcinu, pobijedićemo virus, okončaćemo pandemiju i ućićemo u novu neviđenu eru prosperiteta, saradnje i mira - istakao je Tramp.