latinica  ћирилица
22/09/2020 |  18:51 | Autor: B92

EK odobrila Fortenova grupi kupovinu Merkatora

Evropska komisija odobrila je namjeru koncentracije kojom Fortenova grupa stiče kontrolu nad Poslovnim sistemima Merkator, saopšteno je.
Merkator centar (Foto: Wikimedia / Mihajlo Anđelković) -
Merkator centar (Foto: Wikimedia / Mihajlo Anđelković)

Za teritorije Srbije, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije prijava je podnesena nadležnim lokalnim regulatornim tijelima za zaštitu tržišne konkurencije, te su sad sva nacionalna tijela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju, navodi se u saopštenju Fortenova grupe.

- Raduje nas ova odluka Evropske komisije da odobri prenos Merkatora sa Agrokora na Fortenova grupu. Vjerujemo da će uskoro uslijediti i odobrenje srpske Komisije. Time se otvara put da se prenos Merkatora realizuje do kraja ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih - od zaposlenih preko dobavljača i dioničara do ukupnog privrednog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru cijelog regiona - rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirišući odluku Evropske komisije.

- Snažan vlasnik će Merkatoru omogućiti dalji rast i razvoj i podržati strateške projekte Merkatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 miliona evra - dodao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Merkatora i takođe naglasio da je ovo odobrenje izuzetno važan korak u prenosu Merkatora na Fortenova grupu, saopšteno je.