latinica  ћирилица
23/09/2020 |  08:40 ⇒ 08:41 | Autor: SRNA

Može se desiti da krivci izbjegnu pravdu zbog curenja informacija

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine ocijenilo je da slučaj curenja informacija i dijelom optužnica Specijalizovanog tužilaštva iz Haga protiv Hašima Tačija i ostalih komandanata tzv. OVK predstavlja opstrukciju krivičnog postupka i može se desiti da krivci izbjegnu pravdu.
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije (foto: Srbija Danas) -
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije (foto: Srbija Danas)

- Ukoliko su vijesti o curenju tačne, to predstavlja u svakom smislu opstrukciju krivičnog postupka koji je imao za cilj da se krivci izvedu pred sud - rečeno je u Tužilaštvu.

Iz Tužilaštva ističu da objelodanjivanje ovakvih strogo povjerljivih informacija u medijima neće doprinijeti utvrđivanju istine, niti zadovoljenju pravde za veliki broj žrtava sukoba na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1999. godine.

- Ovakvi postupci mogu negativno da utiču na spremnost da očevici svjedoče u budućim postupcima, što dovodi do toga da krivci mogu izbjeći pravdu i proći nekažnjeno - rekli su u Tužilaštvu za Politiku.

Već treći put u posljednjih nekoliko sedmica povjerljivi "papiri" sa svjedočenja protiv pripadnika terorističke tzv. OVK, prijedlozi optužnica i dokazi, pojavili su se u javnosti u Prištini, a tvrdi se da ih je dostavila anonimna osoba.