latinica  ћирилица
23/09/2020 |  09:06 | Autor: SRNA

Brnabić: Nova era u političkim i ekonomskim odnosima sa Amerikom

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da posjeta delegacije SAD, predvođene specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Ričardom Grenelom, predstavlja novu eru u političkim i ekonomskim odnosima dvije zemlje, kao i da se očekuju ulaganja više milijardi dolara.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Nikada ovako jaka delegacija SAD nije posjetila Srbiju. Šest agencija plus izaslanik SAD i predstavnik Bijele kuće", rekla je ona, ističući da je dolazak američke razvojne agencije DFC u Srbiju jasan signal koliko je Srbija stabilna zemlja.

Ona je rekla za RTS da to najbolje sumira i sporazum u Vašingtonu koji su jako dobro ispregovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpska delegacija.

Brnabićeva je navela da ne može da se sjeti kada su bili ovakvi bliski odnosi Srbije i SAD.

Ona je istakla da je Srbija u posljednjih sedam godina uspjela da ojača svoju ekonomiju i privatni sektor, tako da danas postoji atmosfera i sredina u koju američki DFC može da dođe i investira.

- To je jasan signal koliko je Srbija jača i stabilnija i na tome se radilo sedam godina. Sada je sve na nama, koliko brzo će naša preduzeća biti spremna i imati ideje - napomenula je Brnabićeva.

Ona je podsjetila da je sa američkom delegacijom razgovarano o infrastrukturnim projektima, za koje je predviđeno četiri milijarde evra, a prioritet je auto-put "Mir" od Niša do Prištine.

Bilo je riječi i o garantnoj šemi za sektor malih i srednjih preduzeća, gdje bi DFC obezbijedio jednu milijardu dolara kredita, a Srbija bi pokrila rizik prvog gubitka.

Brnabićeva je rekla da je treća oblast sve ono što se tiče inicijative "mini-Šengen", a četvrta tema bili su uslovi za razvoj privrede, poljoprivrede, podrška ženskom preduzetništvu i mladim poljoprivrednicima.

- Sada sa prisustvom DFC-a imamo pristup neograničenim sredstvima. Koliko ćemo iskoristiti do nas je i do naših projekata - naglasila je premijer Srbije.

Brnabićeva je prenijela riječi specijalnog američkog izaslanika Ričarda Grenela da mu je predsjednik Tramp, kada ga je postavljao na ovu dužnost, rekao da "razmišlja drugačije i da razmišlja o ekonomskoj normalizaciji".

- To je prilično u skladu sa onim što se predsjednik Vučić trudio svih prethodnih godina. Dajte da razgovaramo kako ljudi žive, kakve su ima plate, kakve su im škole za djecu, pa ćemo onda možda da stvorimo uslove i da razgovaramo na neki drugačiji način i o politici - navela je Brnabićeva.

Na pitanje da li će ponovo biti predsjednica Vlade, Brnabićeva je rekla da o mandataru odlučuje predsjednik Srbije.

- Tehnička vlada radi sve što može. Građani ne gube ništa, a imamo vremena do 3. novembra za vladu - dodala je ona.