latinica  ћирилица
23/09/2020 |  09:42 | Autor: SRNA

Nasukalo se 470 kitova, 200 uginulo

Australijska država Tasmanija utvrdila je tokom spasilačke akcije da se na njenoj zapadnoj obali nasukalo rekordnih 470 kitova pilota, a strahuje se da je već uginulo oko 200 životinja, saopštili su danas zvaničnici.

Spasioci užurbano pokušavaju da oslobode iz plićaka preostale životinje koje su još žive, navode ovi izvori.

Iz prve otkrivene nasukane grupe juče je spaseno 25 životinja, ali su se neke ponovo vratile u plitku vodu sa dolaskom plime, prenio je Bi-Bi-Si.

- Prilično smo razočarani jer je povećan broj kitova koji su uginuli - izjavio je Nik Deka iz tasmanijskog Odjeljenja za primarne industrije i dodao da se nada da će spasioci tokom dana moći da oslobode još životinja.

Helikopterski tim uočio je juče drugu grupu nasukanih kitova na oko deset kilometara od prve lokacije u Makari Hedsu. Pretpostavlja se da su životinje iz istog jata.

I dalje je nepoznato šta je privuklo kitove na obalu, a naučnici navode da su kitovi piloti poznati po snažnim društvenim vezama.

Ova vrsta spada u manje kitove i najsklonija je nasukavanju u plićacima. Kitovi piloti mogu da narastu do sedam metara u dužinu i da dostignu težinu do tri tone.

Prethodno najveće nasukavanje kitova na obalama Tasmanije desilo se 1935. godine sa 294 kita pilota. 2009. godine u plićaku se zaglavilo oko 200 ovakvih životinja.