latinica  ћирилица
23/09/2020 |  12:45 ⇒ 12:46 | Autor: TANЈUG

Mihajlović: Formiran tim koji će raditi 24 časa dnevno sa DFC

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije formiralo je poseban tim koji će raditi 24 časa dnevno na projektima sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom, izjavila je danas potpredsjednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović.
Sastanak sa predstavnicima DFC-a i EKSIM banke (foto: Tanjug / Zoran Žestić) -
Sastanak sa predstavnicima DFC-a i EKSIM banke (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

Ona je poslije sastanka sa predstavnicima DFC i EXIM banke, u Klubu poslanika, rekla da su velike stvari pred nama, kao i da se to ne odnosi samo na povezivanje sa Prištinom autoputem Niš - Merdare - Priština, kao i željeznicom, već i na regionalne projekte na kojima će se raditi.

Istakla je da je danas održan prvi radni sastanak sa DFC, kao i da će to Ministarstvo nastaviti da priprema projektnu dokumentaciju kako bi što prije uslijedila i realizacija.

- Želimo vrlo brzo da imamo realizaciju projekata i rezultate koje ćemo ponuditi građanima - naglasila je Mihajlović.

Prenijela je novinarima da su na današnjem sastanku bili i predstavnici Koridora Srbije, Puteva Srbije i srpskih željeznica i da su razgovarali, prije svega, o tome kako da se unaprijedi infrastruktura, kao i o projektima koje su dogovorili predsjednici Srbije i SAD, a koji će povezati region.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje današnjim sastancima srpskih zvaničnika sa DFC i EXIM bankom.

On je izjavio da je Ministarstvo građevinarstva, kao i uvijek, sastanku pristupilo profesionalno, pokazalo spremnost za rad i viziju za Srbiju u povezivanju sa regionom.

Ističe da su svi planovi tog Ministarstva u skladu sa ciljevima srpskog i američkog predsjednika, Aleksandra Vučića i Donalda Trampa, o kojima se, podsjeća, govorilo na sastanku u Vašingtonu.

- Spremni smo da radimo sa Ministarstvom građevinarstva i Koridorima Srbije, kako bismo imali rezultate koji će unaprijediti životni standard svih građana u regionu - zaključio je Godfri.

Na sastanku sa DFC i guvernerka Tabaković

Guvernerka Narodne banke Srbije Јorgovanka Tabaković sastala se jutros, oko 9.00 časova, sa predstavnicima Međunarodne razvojne finansijske korporacije i EXIM banke. U timu guvernerke su i viceguvernerka Ana Ivković, kao i direktori Sektora za devizne i monetarne operacije, Sektora za kontrolu poslovanja banka i Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku u NBS.

Sastanku u Klubu poslanika ispred američke delegacije prisustvovali su savjetnik direktora DFC - a Kejleb Mek Keri, šef bankarskog sektora EXIM banke Stefan Rena, kao i predstavnici američke ambasade.

DFC i EKSIM su nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Beogradom i Prištinom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima od 4. septembra u Vašingtonu.

I Đurić se sastao sa predstavnicima DFC i EXIM banke

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas, nešto poslije 11.00 časova, sa predstavnicima Međunarodne razvojne finansijske korporacije i EXIM banke.

Tom sastanku prisustvovao je i direktor regionalne kancelarije DFC u Beogradu DŽon Јovanović.

U timu Đurića su njegovi pomoćnici Dušan Kozarev, Petar Petković, Damjan Јović, Zoran Bojović i drugi.

Mali sa DFC i EXIM banke o projektima iz programa "Srbija2025"

Ministar finansija Siniša Mali sastao se, oko podneva, sa predstavnicima američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije i EXIM banke, kojima je predstavio projekte za finansiranje, sa posebnim naglaskom na program "Srbija 2025".

Tom sastanku prisustvovao je i direktor regionalne kancelarije DFC u Beogradu DŽon Јovanović.

U timu ministra Malog su državni sekretar Gojko Stanivuković, pomoćinici ministra za finansijski sistem, za makroekonomska i fiskalna pitanja, zatim, direktor uprave za javni dug i ostali.

Sastanku u Klubu poslanika ispred američke delegacije prisustvovali su, osim DŽona Јovanovića, savjetnik direktora DFC Kejleb Mek Keri, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, šef bankarskog sektora EXIM banke Stefan Rena i drugi predstavnici DFC i EXIM banke.

Mali je ranije izjavio Tanjugu da su osim infrastrukturnih projekata predmet američkog interesovanja mikro, mala i srednja preduzeća, žensko preduzetništvo, kao i poljoprivreda.

On je rekao i da će se sa DFC razgovarati o novoj garantnoj šemi koja bi se radila sa tim američkim fondom, finansiranju velikih projekata iz programa "Srbija 2025", razvojnom finansiranju i drugim temama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio program za razvoj zemlje do 2025. godine pod nazivom "Srbija 2025", koji je vrijedan ukupno 14 milijardi evra.