latinica  ћирилица
23/09/2020 |  13:36 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Godišnjica smrti radnika RTRS-a na Ozrenu (FOTO)

Na današnji dan prije 25 godina na Ozrenu su poginuli radnici Radio-televizije Republike Srpske Saša Kolevski i Goran Pejčinović, na čiji je automobil, dok su bili na radnom zadatku, muslimanska strana otvorila vatru.
Goran Pejčinović i Saša Kolevski - Foto: RTRS
Goran Pejčinović i Saša KolevskiFoto: RTRS

Očevidac stradanja radnika RTRS-a Duško Katanić iz Petrova rekao je da je vozilo kojim su Kolevski i Pejčinović išli na teren bilo vidno obilježeno, ali da je i pored toga muslimanska strana na novinarski automobil otvorila vatru.

- Išli smo da snimamo izbliza naše linije, odbranu, ali smo bez ikakvog upozorenja napadnuti - rekao je Katanić.

Ekipa RTRS-a uradila je 2017. godine dokumentarni film "Spavajte mladići", priču o Saši Kolevskom, Goranu Pejčinoviću, Mladenu Obradoviću, Ljubi Kerkezu i Draganu Klačaru, radnicima RTRS-a stradalim u toku rata na radnim zadacima, ali i svim našim kolegama iz drugih srpskih medijskih kuća koji su, boreći se za istinu, dali život za otadžbinu.

Pali borci RTRS-a (Foto: RTRS)

 

Pokrenuta je i inicijativa da ovaj dan na području cijele BiH bude proglašen danom zaštite novinara u Republici Srpskoj i BiH, kao znak sjećanja na stradale novinare, sa željom da više nigdje ne dođe do ratnih dejstava niti stradanja novinara.