latinica  ћирилица
23/09/2020 |  14:19 | Autor: SRNA

Završena gravitaciona mjerenja na oko 90 odsto tačaka

Gravitaciona mjerenja, koja se u Republici Srpskoj vrše nakon više od 100 godina, završena su na oko 90 odsto predviđenih tačaka, a njihovi rezultati će, između ostalog, biti korišteni za Globalni navigacioni satelitski sistem, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.
RUGIP - Foto: RTRS
RUGIPFoto: RTRS

Iz ove uprave navode da su mjerenja počela 5. juna, da su predviđena na 3.833 tačke raspoređene na cijeloj teritoriji Republike Srpske, te da se završetak očekuje polovinom oktobra.

Ugovor o realizaciji gravimetrijskih mjerenja u Srpskoj, koji je RUGIPP zaključio sa "Vekom geo" iz Beograda i Upravom za kartiranje Norveške /Kartverk/, vrijednosti je 120.000 evra, a sredstva su obezbijedili projekat CILAP i norveška Vlada.

Osim toga, RUGIPP je zaključio i protokol o poslovno-tehničkoj saradnji kojim su definisani detalji realizacije mjerenja i obrade rezultata.

Direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović kaže da je riječ o zahtjevnom projektu, koji se izvodi u četiri faze, pri čemu su geodeti po deset časova dnevno na terenu.

Ona je ocijenila da RUGIPP uspješno realizuje ovaj zahtjevan projekat čije će rezultate koristiti geodetski stručnjaci uprave, kao i svi drugi pri korišćenju GNSS tehnologije, ali i stručna naučna javnost u Srpskoj i na globalnom nivou.

- Na osnovu poznatih vrijednosti ubrazanja sile Zemljine teže moguće je tačno utvrditi nepravilnosti oblika Zemljine kore, a onda i određivanje tačnih visina tačaka - navela je Predragovićeva.

Ona ističe da je ovo jedistvena šansa za geodetske inženjere Uprave, jer se takva mjerenja u svijetu na ovakav način ne izvode često, prije svega zbog kompleksnosti, ali i visokih trošova.

Predragovićeva kaže da u prilog tome govori i činjenica da su prethodna gravitaciona mjerenja na području bivše SFRЈ vršena 70-tih godina, ali da nikada nisu stavljena u službenu upotrebu i iskorištena u naučne i stručne svrhe.

Ona je naglasila da će ostvareni rezultati doprinijeti regionalnom projektu - Određivanje regionalnog geoida zemalja zapadnog Balkana, te na taj način učiniti prepoznatljivom Republiku Srpsku na regionalnoj i svjetskoj mapi zemalja koje daju svoj doprinos nauci i praksi u oblasti geonauka.

- Rezultati gravimetrijskih mjerenja biće osnova za određivanje geoida za područje Republike Srpske, a zajedno sa podacima dobijenim nakon nivelmanskih mjerenja biće osnova za kvalitetnije definisanje vertikalnog referentnog okvira Republike Srpske - navodi se u saopštenju.

U skladu sa ugovorom i protokolom o poslovno-tehničkoj saradnji, izvođač je RUGIPP ustupio na korišćenje dva gravimetra i održao obuku za rad na ovim uređajima za 12 geodetskih inženjera Uprave, te vrši obradu i izravnanje rezultata mjerenja.

Dvočlane terenske ekipe se u radu gravimetrima smjenjuju svakih 14 dana, radeći u kontinuitetu svaki dan.

- Osim mjerenja razlika ubrzanja sile Zemljine teže, ekipe projektovane tačke opažaju i GNSS prijemnicima - zaključuje se u saopštenju RUGIPP-a.