latinica  ћирилица
23/09/2020 |  18:38 | Autor: TANЈUG

Moguće otkazivanje dijaloga u Briselu zbog Prištine

Sljedeća runda dijaloga Beograda i Prištine, planirana za 28. septembar u Briselu, dovedena je u pitanje zbog odbijanja Prištine da razgovara o Zajednici srpskih opština, saznaje Tanjug u Briselu.
Brisel (Foto: sedl.alnetis.fr) -
Brisel (Foto: sedl.alnetis.fr)

U evropskim diplomatskim izvorima Tanjugu je rečeno da je sljedeća runda ekspertskih razgovora Beograda i Prištine, kao i sastanak na visokom nivou između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih instituacija Avdulaha Hotija "još pod znakom pitanja".

Problem je, kako se nezvanično navodi, odbijanje Prištine da razgovara o implementaciji dogovora iz 2013. godine, koji podrazumijeva formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvori Tanjuga navode da je EU poručila Prištini da ne može da "bira o čemu će da pregovara, a o čemu neće", jer je već pristala na dogovorenu agendu koja podrazumijeva razgovore o implementaciji svih neprimijenjenih dogovora iz Briselskog sporazuma.

Iako je sastanak Vučića i Hotija planiran i najavljen za 28. septembar, u Evropskoj službi za spoljne poslove kažu da trenutno ne mogu da najave taj sastanak.

Umjesto toga, napominju da se dijalog na ekspertskom i visokom nivou nastavlja čim "sve bude na mjestu", odnosno čim se dvije strane dogovore.