latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:19 ⇒ 24/09/2020 | 09:35 | Autor: RTRS

Napadi na Viškovića - skretanje pažnje sa problema u SDA i afera u Sudu BiH i OBA (VIDEO)

Napadi na premijera Srpske Radovana Viškovića plod su rada obavještajnih i paraobavještajnih službi pod kontrolom SDA, koja nastoji skrenuti pažnju sa problema u toj partiji i afere u Sudu BiH. Ovo tvrde predstavnici gotovo svih političkih partija iz Republike Srpske i udruženja proizašlih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Radovan Višković (foto: twitter.com / Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (foto: twitter.com / Vlada_Srpske)

Oni poručuju da će osujetiti i ovaj pokušaj skrnavljenja institucija Srpske i zaplašivanja svih koji su nosili uniforme vojske i policije Republike Srpske.

Političko Sarajevo, po poznatoj matrici, predsjednika Vlade Radovana Viškovića pokušava diskreditovati, kako bi zaplašili sve političare Republike Srpske i njene nekadašnje vojnike, izričit je predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović. On poručuje da je ovakva praksa prepreka suživotu i poruka da je Republika Srpska neželjena u BiH.

- To je, s jedne strane pokazatelj nemoći, i s druge, želja da se svi Srbi mogu okvalifikovati kao potencijalni ratni zločinci i odgovorni pred ovdašnjim sudovima - naglasio je Čubrilović.

Da su napadi na predsjednika Vlade plod montaže Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, po uputstvima SDA, tvrdi poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Sredoje Nović. SDA je to, kaže Nović, potvrdila i saopštenjem o Viškoviću.

- Iz ovoga se potpuno jasno vidi politička instrukcija Obavještajno-bezbjednosne agencije koja je iz svojih materijala izvukla snimak i zatamnila ga na dijelovima koji se odnose na potpuno treće lice. Sve to je urađeno kako bi se skrenula pažnja sa situacije u Federaciji BiH i onoga što potresa politički vrh SDA - dodaje Nović.

Obavještajne i paraobavještajne strukture potpomognute pojedincima iz "Memorijalnog centra Srebrenica", šef Kluba poslanika SNSD-a u Skupštni Srpske Igor Žunić vidi kao pokretače napada na Radovana Viškovića. Kaže da je Višković častan čovjek i političar i podsjeća da sud odavno završio predmet iz kojeg se crpe lažne optužbe.

- Vjerovatno oni znaju koji im je cilj izmišljanjem nepostojećeg svjedoka, motenciranjem određenih snimaka i baveći se temama koje su sudovi davno završili - ističe Žunić.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović pokušaj omalovažavanja Viškovića naziva spinom u kontekstu nastojanja političkog Sarajeva da oslabi institucije Srpske.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo kaže da su smišljeni i neargumentovani napadi na Viškovića protivni vrijednostima svakog demokratskog društva.

Podudarnog stanovišta su i u Ujedinjenoj Srpskoj i DNS-u. Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je za Srnu izjavio da su napadi na predsjednika Vlade plod spletki ratno-paraobavještajnog sarajevskog podzemlja, dok predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić Viškovićev ratni put naziva čistim kao suza, a napadače na njega osobama koje kriju svoju ratnu prošlost.

Iz Udruženja "Veterani" poručuju da bi umjesto lažiranja dokumenata časnog vojnika Viškovića, svrsishodnije bilo da političko Sarajevo počne čistiti svoje dvorište.

- Istovremeno bi im poručio da bi bilo korektno da se pozabave zločincima u svojim redovima koji su na visokim funkcijama, i to dokazanih zločinaca - kaže predsjednik Udruženja građana Veterani Republike Srpske, Duško Vukotić.

Organizacija starješina VRS optužbe protiv predsjednika Vlade naziva propagandom SDA i Memorijalnog centra Srebrenica. Njihovu aktuelnu zajedničku aktivnost objašnjavaju, kako kažu, pokušajem ostvarenja bošnjačkih ratnih ciljeva.

- Poznato je da je bošnjački član Predsjedništva Šefik DŽaferović zbog odgovornosti za masovne zločine nad Srbima u Zenici i podrške mudžahedinima, davno trebao biti sudski procesuiran. Drugi bošnjački član Željko Komšić, nosilac zlatnog ljiljana za ubijanje Srba sada dijeli lekcije o pravdi i poštenju - stoji u saopštenju Organizacije starješina VRS .

Da je atak na Viškovića još jedan antisrpski projekat Memorijalnog centra Srebrenica, smatra i predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Kako ti napadi izgledaju, mogu se na primjeru RTRS-a uvjeriti i pratioci tviter naloga direktora ustanove Emira Suljagića.

Nakon što smo objavili izvode iz originalnog sudskog dokumenta iz kojih je nedvosmisleno da je njim obuhvaćen Goran, a ne Radovan Višković, Suljagić se ponovljenim optužbama ustremio na predsjednika Vlade Republike Srpske, pri tome prostački vrijeđao i našu televiziju i novinare.