latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:19 ⇒ 24/09/2020 | 08:06 | Autor: RTRS

Ko će zabraniti Cikotiću nezakonit pristup tajnim podacima? (VIDEO)

Nastavljaju se i manipulacije koje kadrovi SDA režiraju u zajedničkim institucijama. Nakon što smo objavili da Tužilaštvo BiH protiv ministra bezbjednosti Selme Cikotića vodi dvije istrage - za ratne zločine i za zloupotrebu položaja, otvoreno ostaje pitanje ko će dvostruko osumnjičenom Cikotiću zabraniti nezakonit pristup tajnim podacima?! Јer, Komisija za rješavanje žalbi u postupku bezbjednosnog provjeravanja, čija je uloga nezaobilazna, još nije ni konstituisana, a već se suočava sa skandalima, upravo u režiji Cikotića.
Selmo Cikotić - Foto: Screenshot
Selmo CikotićFoto: Screenshot

Ni dva mjeseca u fotelji ministra bezbjednosti, a već je Selmo Cikotić sabrao bogat opus skandaloznih izjava i djela. Za gorući problem – migrantsku krizu - imao je “seksi” ideje. Ili “fensi” kako ga je neuspješno pravdao stranački lider.

Upravo je migrante “promovisao” u nosioce razvoja turizma. Blokirao je već potpisani Memorandum o kontakt tački za saradnju s EUROPOL-om. Za službenike Ministarstva “izmislio” je novu vremensku mašinu. Retroaktivno im je potpisivao neupotrebljiva rješenja “vraćajući” ih mjesecima u prošlost, poput najnovijeg - sadržajno datiranog na mjesec juni, a potpisanog u septembru.

I u toj “svestranosti” ostao je neupućen – jedino za vlastitu prošlost. Ratnu, kao komandant operativne grupe “Zapad” tzv. Armije BiH o zločinima u vlastitoj zoni odgovornosti - Bugojno, i mirnodopsku – kao ministar odbrane, o prepravkama ugovora o kupoprodaji oružja hrvatskoj firmi Skaut.

Pa, iako je lično više puta bio gost u pravosudnom kompleksu, a tužioci i istražioci u Ministarstvu kojim je ranije rukovodio, “neupućeni” Cikotić ne zna da Tužilaštvo protiv njega vodi čak dvije istrage u dva različita odjeljenja.

- Јa ne znam da te optužnice ili istrage postoje, i ne vidim nikakve probleme, ja radim svoj posao u skladu sa zakonom - izjavio je Cikotić. 

Da li je baš tako!? Јe li Cikotić sa stranačkim emisarima “slučajno” i iza kulisa, štimao podobno članstvo u Komisiji za rješavanje žalbi u postupku bezbjednosnog provjeravanja!?

Naime, dok je još trajala provjera SIPA-e I CIK-a Cikotića kao kandidata za ministra, njegova stranačka koleginica Bisera Turković, iako nikako ne bi trebalo da se miješa u bezbjednosni sektor, grubo se umiješala. Naprasno je iz Komisije “izbacila” tek izabranog člana Sanjina Prašovića koji je bio prijedlog bivšeg ministra Fahrudina Radončića.

Na Prašovićevo mjesto ustoličen je, Turkovićevoj i Cikotiću odan, drugi službenik istog ministarstva, Ismail Sarić. To što Sarić i nije imao zakonom propisane uslove - traženi stepen provjere i neophodnu dozvolu za pristup podacima oznake “vrlo tajno” - i nije bio problem. Јer u zakulisne radnje uskočila je Obavještajna agencija, predvođena Osmanom Mehmedagićem. Sariću su “ad hok” - izvršene sve bezbjednosne provjere i “izdate” dozvole.

Proces koji za ostale službenike traje i do šest mjeseci, okončan je  za svega tri dana. I drugi Bošnjak – Muris Druškić zaposlen u OBI i Mehmedagićev blizak saradnik, u Komisiji, prema zakonu, ne bi mogao da sjedi. Već, nezvanično, da uživa penzionerske blagodeti. No, kada se udruže “najškolovaniji” direktor i “neupućeni” ministar, sve bude, a kako drugačije, nego “po zakonu”.

- Јuče je održana konstitutivna sjednica. Svi članovi imaju dozvole za pristup podacima tajno i vrlo tajno, tako da komisija radi u potpunosti sa odredbama zakona - naglasio je Cikotić.

Konstitutivna sjednica, međutim, niti je održana, niti komisija uopšte “radi”, a kamoli po zakonu. Cikotićev plan, da za predsjednika bude izabran jedan od dvojice Bošnjaka sa nezakonitim referencama, propao je. Sjednica u pokušaju je prekinuta. Do kada – ne zna se! A Zakon o zaštiti tajnih podataka jasan.

U Članu 57 Zakona o zaštiti tajnih podataka stoji da "ako je protiv lica pokrenut krivični postupak, rukovodilac organa, organizacije ili institucije u kojoj je provjeravano lice angažovano na poslovima pristupa, korišćenja, čuvanja i zaštite tajnih podataka dužan je da o tome obavijeti lica nadležna za izdavanje dozvole".

Upravo ovaj član zakona, bio je osnova prije koju godinu da se uskrati pravo pristupa tajnim podacima bivšem direktoru SIPA-e Goranu Zupcu. I to gotovo isti dan kada je istraga za zloupotrebu položaja, pokrenuta.

Ali, ministar sumnjive ratne i poratne prošlosti, “zaštitu” je unaprijed pripremio. Ako se i pokrene pitanje zabrane, i ako slučajno OBA i Osmica, ovaj put “pronađu” nešto sumnjivo u Cikotićevoj biografiji, a prije dva mjeseca nisu uprkos sudskim predmetima, “seksi - fensi” ministru ostaje pravo žalbe Komisiji.

Ostaju i dva glasa poslušnika, da tu žalbu bez okolišanja, prihvate. A kaže i ne trepnuvši, da nije znao za istrage. I da je sve - po zakonu!