latinica  ћирилица
23/09/2020 |  19:20 ⇒ 24/09/2020 | 08:06 | Autor: RTRS

Bečić na čelu Parlamenta Crne Gore, podrška Krivokapiću za mandatara (FOTO/VIDEO)

Lider koalicije "Mir je naša nacija" i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.
Parlament Crne Gore (foto: Savo Prelević) -
Parlament Crne Gore (foto: Savo Prelević)

Verifikovani su i mandati 81 poslanika. Parlamentarnu većinu čine koalicije "Za budućnost Crne Gore sa 27 mandata, koalicija "Mir je naša nacija" sa 10 i koalicija "Crno na bijelo" sa četiri mandata, što ukupno čini 41 mandat.

Aleksa Bečić iz Demokrata je položio zakletvu - izabran je za novog predsjednika Parlamenta Crne Gore. Od 71 ubačenog listića, 46 je bilo važećih, od čega 45 glasova za i jedan protiv. Podržali su ga svi poslanici nove parlamentarne većine, Bošnjačka stranka i Albanska lista Nik Đeljošaj.

- Neopisiva je čast biti izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela. Demokratska kultura i kohezija u društva nalaže da onaj ko je na čelu parlamenta mora da štiti opoziciju, jer bez nje nema parlamentarizma. Parlament ne smije nikada više biti protočni bojler, ni brana reformskoj i razvojnoj politici Crne Gore. Parlament je temelj i krov Crne Gore, duša demokratije i to niko ne smije ugroziti. Nepoštovanje, netoleranciju i svađe treba da zamijeni dijalog, tolerancija - istakao je Bečić u svom prvom obraćanje.

Kao što su i najavili, uzdržani su bili poslanici DPS-a, SD-a i SDP-a, a protiv je bila Liberalna partija.

Miloš Nikolić, poslanik DPS-a najavio je da poslanici ove stranke neće glasati, već će ubaciti prazan listić.

- Na taj način nećemo dozvoliti apriorni stav o radu gospodina Bečića, koji će vrlo vjerovatno biti izabran za novog predsjednika skupštine na čemu mu u svoje ime i ime partije DPS-a apsolutno čestitam i vjerujem da ćemo imati jednu interesantnu komunikaciju - rekao je Nikolić.

Lider "Prave Crne Gore" Marko Milačić je ponosan što je, kako kaže dio ogromne istorije. Čestitao je Bečiću riječima da je srećan što će takav čovjek voditi Parlament Crne Gore i zamolio predstavnike manjina da zajedno rade. Ipak, prve riječi u novom sazivu parlamenta posvetio je poraženom DPS-u.

- Gdje je vaš lider? Gdje je Đukanović? Pobjegao je i ostavio vas na cjedilu - rekao je Milačić naglašivši da se predsjednik Crne Gore nije udostojio ni da dođe na konstitutivnu sjednicu Skupštine Crne Gore.

Sada je već izvjesno da će budući mandatar biti lidera Koalicije za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić. Na Fejsbuk stranici Građanskog pokreta URA objavljen je dokument u kojem pobjedničke izborne liste od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zahtijevaju da predloži Krivokapića za mandatara, uz poruku da će biti prvi demokratski premijer Crne Gore.

Krivokapić je rekao da da će buduća vlada povjerenja raditi za dobrobit svih građana.

- Želim da svi doprinesemo onome što je najvažnije, a to je da nova Vlada bude Vlada povjerenja, da građanu vjeruju toj Vladi i da znaju da će ona da radi ne u interesu bilo kojih klanova, kriminalaca ili političkih grupacija, nego isključivo i samo na dobrobit svakog građanina - naglasio je Krivokapić.

Dritan Abazović, lider koalicije "Crno na bijelo" istakao je da je današnji izbor dobar početak.

- Ovo pokazuje demokratsku zrelost. Volio bih da budući mandatar Krivokapić sastavi najbolju Vladu, Vladu kredibilnih ljudi i sastavi Vladu koja će moći da se suoči s mnogim nagomilanim problemima u našem društvu - dodao je Abazović.

Komentarišući reagovanja na jučerašnji sastanak na Ostrogu sa mitropolitom Amfilohijem, Krivokapić je poručio da je sastanak pogrešno protumačen i da niko nije pominjao imena budućih članova Vlade.

Sastanku je prisustvovao i Abazović, koji kaže da su i manastir i katedrala i džamija njegova mjesta, i da će uvijek razgovarati sa svima koji utiču na život građana Crne Gore.