latinica  ћирилица
23/09/2020 |  21:36 ⇒ 22:09 | Autor: SRNA

Cvijanović: Јoš više ulagati u kulturu (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je večeras da je potrebno još više ulagati u kulturu, ali i istovremeno izrazila zadovoljstvo činjenicom da se u posljednjih nekoliko godina mnogo uspješnije odgovorilo potrebama institucija u ovoj oblasti, jer se stabilizovala finansijska situacija u Srpskoj.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Treba prvenstveno zahvaliti kulturnim radnicima, našim umjetnicima koji su postizali uspjehe u nekim teškim vremenima kada su nedostajale ozbiljne finansijske dotacije u oblasti kulture - rekla je Cvijanović u Banjaluci pred početak svečane akademije povodom obilježavanja 90 godina pozorišta Republike Srpske.

Ona je navela da su umjetnici te uspjehe postizali jer nisu odustajali od onoga što je njihov talenat, već su ga dijelili sa publikom.

Prema njenim riječima, institucije su dužne da obezbjeđuju sve bolje uslove za radnike u kulturi.

Cvijanović je naglasila da je 90 godina postojanja Narodnog pozorišta Republike Srpske veliki jubilej i da je ova godina specifična zato što u njoj jubilej obilježavaju i druge institucije kulture, kao što je Muzej Srpske koji, takođe, postoji devet decenija.

Ona je naglasila da to pokazuje da su ove institucije opstale i u teškim vremenima, te uspjele da ponude svojim građanima ono što je potrebno.

Predsjednica Srpske je rekla da su umjetnici koji rade u Narodnom pozorištu Republike Srpske, glumci i svi zaposleni, zajedničkim snagama došli do ovog velikog jubileja.

- Ponosni smo na ono što vidimo u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Znamo da je to stub kulture, stub umjetnosti, tu su predani talenti koji su podijelili sve svoje napore i talente sa građanima Srpske - naglasila je predsjednica.

Ona je istakla da je posebno raduje to što su ovi umjetnici odavno iskoračili na međunarodnu scenu i što su afirmisani ne samo u regionu, nego i mnogo šire, pokazujući da su dorasli da idu rame uz rame sa mnogim poznatim pozorištima širom Evrope.

Narodno pozorište Republike Srpske, pod nazivom Narodno pozorište Vrbaske banovine, počelo je sa radom 18. oktobra 1930. godine.

Tokom vremena, nacionalni teatar više puta je mijenjao naziv, a posljednji put 23. septembra 1998. godine. Tada je Narodno pozorište Bosanske Krajine odlukom Vlade Republike Srpske promijenilo naziv u Narodno pozorište Republike Srpske.

Komisija za očuvanje spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine, donijela je odluku o proglašenju Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci nacionalnim spomenikom BiH.