latinica  ћирилица
23/09/2020 |  23:05 ⇒ 24/09/2020 | 11:05 | Autor: B92

Vučić pred UN: Srbija na raskrsnici različitih političkih interesa (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras putem video linka učesnicima Generalne debate, u okviru 75. zasjedanja Generalne skupštine UN, porukom da je spoljna politika Srbije usmjerena na evropske integracije, produbljivanje saradnje sa zemljama širom svijeta, a posebno na odnose sa susjedima, odnosno regionalnu saradnju.
Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN putem video-linka - Foto: RTS
Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN putem video-linkaFoto: RTS

- Upravo je politika Srbije - insistiranje na očuvanju mira i stabilnosti, saradnji i ekonomskom napretku, osnova za pristup rješavanju dugotrajnog problema, u najboljem interesu i Srba i Albanaca - rekao je Vučić, osvrćući se i na problem očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno na napore da se, uprkos svim preprekama, kako je rekao, riješi pitanje srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ukazao je da je Srbija, na tom putu, bila i biće suočena sa brojnim pritiscima, jer se nalazi na raskrsnici različitih političkih interesa, ali je izrazio uvjerenje da će biti moguće doći do rješenja poslije dugog i teškog dijaloga.

- Ali, budite sigurni da Srbija nikada neće pristati na poniženje. Prihvatanje bilo čega što nije kompromis, nije rješenje za nas. Kompromisom obje strane moraju biti podjednako zadovoljne i nezadovoljne - poručio je predsjednik Srbije.

Naveo je da je nedavna, nova runda dijaloga Beograda i Prištine, pod okriljem EU, poslije skoro dvije godine zastoja, samo prvi korak na tom putu, dok dodatni veliki korak naprrijed u pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja jeste potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, 4. septembra, koji će doprinijeti boljem životu građana cijelog regiona.

U tom kontekstu, istakao je i konstruktivnu i važnu ulogu administracije predsjednika SAD Donalda Tarmpa za postizanje ovog sporazuma i kao signal njegove posvećenosti za pronalaženje konačnog, održivnog rješenja za važno pitanje.

- Dijalog Beograda i Prištine, nastavljen u Briselu, uz posredovanje EU, je pravi put za pronalaženje održivog rješenja između dvije strana, ali polazna tačka ne može biti poniženje i prihvatanje takozvane nezavisnosti Kosova. Uprkos svemu, vjerujemo da sporazum između Srba i Albanaca je ključ za regionalnu stabilnost. Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i izgadnji zajedničke budućnosti i politici mira i saradnji - rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija svjesna ozbiljnosti i složenosti odnosa sa pojedinim susjedima, ali i privržena rješavanju problema isključivo kroz dijalog, te apostrofirao posvećenost razvoju ekonomske saradnje, kao pristup koji povećava međusobno povjerenje i doprinosi lakšem rješavanju otvorenih pitanja.

Podsjetio je na to da je prošle godine sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije ustanovio, vodeći se potrebom unapređenja ekonomske saradnje i poboljšanja uslova za investiranje na Balkanu , inicijativu koja omogućava slobodu kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, samim tim i tešnju saradnju tri zemlje.

On je poručio da je ta inicijativa otvorena za ostale u regionu i pozvao ih da joj se pridruže.

Kao prioritet spoljne politike Srbije, Vučić je istakao i članstvo u EU i naveo da je evropska perspektiva zapadnog Balkana bila je i ostala važan podsticaj reformskih procesa, uz konstataciju da bez pune integracije zapadnog Balkana, zajednički evropski politički i ekonomski prostor neće biti potpun.

- Naš evropski put, međutim, ne isključuje privrženost razvoju i produbljenju odnosa sa zemljama širom svijeta, kako zapadnim, uključujući i SAD, tako i drugima, a ponosni smo na izvanredne odnose sa Rusijom i Kinom - rekao je Vučić.

Naglasio je da je u fokusu spoljne politike Srbije i saradnja sa prijateljskim afričkim, pacifičkim i latino-američkim zemljama.

Povezane vijesti:

Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN: Srbija snažno podržava multilateralizam