latinica  ћирилица
24/09/2020 |  07:57 | Autor: SRNA

U kotlinama smanjena vidljivost zbog magle

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se ovog jutra odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, smanjena je vidljivost zbog jutarnje magle, u kotlinima i uz riječene tokove kao i u višim predjelima.
Magla - Foto: ilustracija
MaglaFoto: ilustracija

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske ističu da su sitniji odroni kamenja i zemlje na kolovoz mogući na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, kao i da je na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi obavezno poštovanje privremene signalizacije koja reguliše saobraćaj.

Iz AMS vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Karanovac - Crna Rijeka u kanjonu Tijesno, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja u vremenu od 7.00 do 17.00 časova, uz povremene obustave u trajanju maksimalno desetak minuta.

Poslije 17.00 časova saobraćaj se odvija normalno, navode iz AMS.

Zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/ - Čelinac u mjestu Vrbanja.

Saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično od 7.00 do 17.00 časova.

Iz AMS mole vozače da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Ljubinje - Trebinje, zbog radova saobraćaj se odvija usporeno, pa vozačima iz AMS skreću pažnju na oprezniju vožnju.

Zbog radova na magistralnom putu Karakaj dva - Drinjača izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Šekovići - Donje Caparde izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Iz AMS skreću pažnju vozačima da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan - Gornja Vijaka jedan i dionici Gornja Vijaka jedan - Derventa izmijenjen je režim saobraćaja zbog radova na mostovima.

Na snazi je potpuna obustava saobraćaja na mostu Gornja Vijaka jedan, a vozila se preusmjeravanju na regionalni put.

U toku su radovi na regionalnom putu Tedin Han – granica Republike Srpske/FBiH /Križ/, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog radova na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ izmijenjen je režim saobraćaja na dionici auto-puta Gradiška – Banjaluka.

Za vrijeme izvođenja radova, saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka - Doboj i magistralnog puta Јohovac - Rudanka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu, kao i na dionici Modriča jedan - Vukosavlje /Јakeš/ - Podnovlje - Šešlije - Јohovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/ zbog radova na rehabilitaciji kolovoza.

Na magistralnom putu u Vlasenici izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja za vrijeme radova na izgradnji poslovnog objekta, pa IZ AMS vozačima skeću pažnju da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača - Milići - Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku su radovi na modernizaciji sistema javne rasvjete na magistralnim i regionalnim putevima na području Prijedora.

U Brodu je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja za vrijeme izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu koji se spaja sa ulicom Brodskog bataljona.

Zbog izgradnje male hidroelektrane izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice, pa su radnim danima u intervalu od 7.00 do 17.00 časova povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva - Srpske Toplice, za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, promijenjen je režim saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Pelagićevo - Gradačac u mjestu Turić Prosjek povremene su obustave saobraćaja u vremenu od 8.05 do 15.05 časova.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod - Odžak, u mjestu Klakar Donji, u vremenu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja, kao i na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, na deminerskom radilištu "Gornji Božinci".

Na regionalnom putu Ukrina - Klupe, u mjestu Šnjegotina, u toku su radovi na putu i drugom mostu, zbog čega se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik - Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom trakom.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac - granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići - Caparde, pa se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na regionalnom putu Površnice - Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare - Priboj - Banj Brdo.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol pumpe" u Trnu saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog aktiviranog klizišta, odvija jednom trakom, naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna - Brezici na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na području FBiH saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu "Јasen" na dionici Prozor - Јablanica.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Obustava saobraćaja na snazi je i u tunelu "Vinac", na putu Јajce - Donji Vakuf, a vozila na ovoj dionici saobraćaju obilaznicom oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo, na dionoci Јošanica - Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi su u toku i na dionicama Јablanica - Mostar, Šićki Brod - Srebrenik, Maglaj - Doboj, Livno - Kamensko i Posušje - Rakitno.

U vremenu od 23.00 do 8.00 časova na relaciji Doljani - Žitomislići - Buna - Dračevice - Podveležje, kreće se vangabaritni prevoz.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Na graničnom prelazu Metaljka na putu Čajniče - Pljevlja moguć je ulazak u Crnu Goru u vremenu od 7.00 do 19.00 časova.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR, ELISA ili ECLIA test star maksimalno 72 časa.

Djeca do pet godina ne moraju imati urađen jedan od tih testova kako bi ušli u Crnu Goru.

Tranzit kroz Crnu Goru bez PCR ili ELISA testa omogućen je uz kontrolu vremena ulaska, prolaska kontrolnih punktova i izlaska, bez zadržavanja u Crnoj Gori.

Srbija je otvorila svoje granične prelaze sa BiH bez neophodnog testa na virus korona. Građani BiH mogu ući u Srbiju u tranzitu kroz Hrvatsku ne dužem od 12 časova, bez testa na virus korona.

BiH otvorila je granice prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a odluka se odnosi samo na građane te tri zemlje.

Ulazak u BiH za državljane zemalja EU i zemalja "šengen zone" omogućen je uz negativan PCR test na virus korona koji ne smije biti stariji od 48 časova.