latinica  ћирилица
24/09/2020 |  09:11 ⇒ 12:32 | Autor: Agencije

Crna Gora neće više zatvarati granice iako raste broj zaraženih

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić izjavio je da je nagli skok broja zaraženih od virusa korona u Crnoj Gori posljedica nepoštovanja mjera i raznih dešavanja u prethodnom periodu, ali da neće više biti zabrana dolazaka u Crnu Goru, ni iz Srbije, niti iz ostalih dijelova regiona.
Granični prelaz - Foto: ilustracija
Granični prelazFoto: ilustracija

U ovom trenutku nivo lokalne transmisije u Crnoj Gori je takav da importacija slučajeva iz inostranstva ne predstavlja značajnije povećanje epidemiološkog rizika od daljeg širenja infekcije, naveli su Begić i članovi njegovog tima za portal Nova.rs.

Kako se ističe, samim tim nije opravdano očekivati da se uvode mjere zabrane međunarodnih putovanja, ni zabrane dolazaka iz Srbije, niti iz drugih zemalja u Crnu Goru, koje ne bi imale efekta i koje nemaju većeg epidemiološkog smisla.

Prema njima, u trenutku kada je transmisija virusa široko uspostavljena u svim lokalnim zajednicama pitanje krivice je izgubilo smisao, te je u ovom trenutku znatno svrsishodnije posvetiti se suzbijanju obolijevanja koje zahtjeva društveni konsenzus i jedinstvo, prije nego prstom upirati u bilo koga.

Situacija je jasna, da smo se svi pridržavali mjera, i da su svi pozivali na poštovanje preporuka Instituta, ovakvog nivoa obolijevanja ne da ne bi bilo, već upravo suprotno, epidemiološka siuacija bi bila mirna i pod punom kontrolom, naveli su stručnjaci.

Oni su ocijenili da je jasno i nesumnjivo dokazano da jednostavne, jeftine i lako sprovodljive mjere, poput nošenja maski (u Crnoj Gori uvijek i svuda), držanje fizičke distance kada god i gdje god je to moguće, kao i često praktikovanje higijene ruku, ne samo da daju rezultate, već su i održive mjere koje omogućavaju društvu da funkcioniše.

Izvor: Fonet, Tanjug