latinica  ћирилица
24/09/2020 |  10:01 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Kesić: Dodikova posjeta Zagrebu među najznačajnijim dešavanjima

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić izjavio je da su se mnogi, od Sarajeva do Prištine, uplašili promjene odnosa između Srbije i SAD, te ocijenio da posjeta Zagrebu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika spada među najznačajnija dešavanja posljednjih sedmica.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

Kesić je rekao da je Dodikova posjeta Zagrebu mnogo značajna, čak i najznačajnije dešavanje u posljednjih par nedjelja poslije posjete američke delegacije Beogradu.

On je istakao da je Dodikova posjeta važna jer najavljuje da se stavlja sa strane prošlost vrlo gorkih iskustava iz rata i emocija koje su i danas aktivne iz srpske percepcije zbog stradanja Srba, pogotovo u Hrvatskoj, a, iz hrvatske, Hrvata u Hrvatskoj i BiH, kao što se dešava i u odnosima Izraela i arapskih zemalja.

- Јedan značajan korak je napravljen da bi se ne samo normalizovali odnosi, nego i da se mijenjaju strateška partnerstva u kontekstu regionalne politike. I zbog toga imam neki optimizam da će ova ekonomska inicijativa koja dolazi iz Vašingtona, možda u pravo vrijeme kada i politička savezništva na prostoru Balkana, ponovo definisati ovaj region na mnogo stabilniji način - rekao je Kesić za televiziju "Pink".

Što se tiče promjene odnosa Beograda i Vašingtona, Kesić je naveo da su se mnogi u regionu uplašili da će ovaj momentum koji se stvara u odnosima Srbije i SAD na neki način da šteti njihovim nacionalnim interesima.

- Nažalost, tumačenje koje imaju počinje od toga da svaki uspjeh Beograda oni smatraju kao neuspjeh njihove spoljne politike i njihovih politika. U tom tumačenju onda nema ni prostora da to bude viđeno kao neki zajednički uspjeh i da je to prilika i za BiH i za Prištinu i Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i tako dalje - dodao je Kesić.

On smatra da bi bilo dobro da susjedi Srbije vode istu politiku nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država kao što vodi Beograd.

- Ali, nažalost, većina susjeda se već duboko uvukla u miješanje što se tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, jer su priznavali takozvano nezavisno Kosovo - dodao je Kesić.

On je podsjetio na napade na ovlaštenja koja Republika Srpska ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu, te istakao da međunarodna zajednica nije očuvala Dejtonski sporazum, čije su revizije vršene nasilno posredstvom visokog predstavnika i Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, kao i kroz bonska ovlaštenja koja nikada nisu pravno usklađena sa Dejtonom.

Kesić je rekao da su se tako, maltene nelegalno, nasilno i mimo legitimnih političkih i demokratskih institucija u BiH, nametala rješenja koja su vodila ka centralizaciji BiH.

Profesor na Američkom univerzitetu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i stručnjak za bezbjednost Duško Tomić ocijenio je da zvanični Zagreb i djelimično u Sarajevu pokušavaju da ostvare neke svoje lokalne poene, plašeći se jačanja kapaciteta Srbije.

- Nama nije želja da vodimo ratove u regionu, nego da izgrađujemo puteve mira prema našim susejdima. Svi koji žele da budu partneri Srbije moraju sa shvate da ćemo mi postavljati ekonomske parametre kao parametre odlučivanja - rekao je Tomić i dodao da Srbija želi slobodan protok ljudi, robe, kapitala, kao i izlaz na more.

Komentarišući izjave iz Prištine da će Srbija izlaskom na more stvoriti novu Јugoslaviju, on je rekao da "Srbija, daće Bog, nikad više neće stvarati Јugoslaviju", niti ima takve pretenzije kakve joj se nameću, nego će jačati kapacitete svoje države.

- Albanci su uvijek najbolje sarađivali sa Srbima i oni znaju da će sa Srbima uvek tako sarađivati. Dok god ratni profiteri /u Prištini/ budu nametali njihove interese, vršiće se manipulacija i opstrukcija svega dogovorenog - naveo je Tomić.

On je ocijenio da su izjave o tome da je Vašingtonski sporazum ostvarenje velikosrpske hegemonije - besmislice, spinovanja i gluposti.

- Mi u zvaničnoj politici ne treba da se bavimo raznoraznim spinovanjima, bili obaveštajnog ili neobaveštajnog karaktera. Јednostavno, mi gradimo naš put Srbije, u kojoj će se voditi računa i o Srbima u Republici Srpskoj, i u Crnoj Gori, i svuda, bez miješanja u teritorijalni integritet tih država - naglasio je Tomić.