latinica  ћирилица
24/09/2020 |  10:33 ⇒ 10:34 | Autor: SRNA

Edukacijom uticati na svijest o stradanju djece i mladih u saobraćaju

Edukacijom o bezbjednom učešću u saobraćaju u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama neophodno je uticati na svijest javnosti o tragičnom stradanju djece i mladih u saobraćajnim nezgodama, rekao je Srni rukovodilac Odsjeka za vozače, vozila i puteve u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milan Tešić.
Djeca u saobraćaju - Foto: RTRS
Djeca u saobraćajuFoto: RTRS

Tešić je napomenuo da su, zbog nedovoljnog životnog i saobraćajnog iskustva, djeca i mladi jedna od najugroženijih kategorija društva.

On je istakao da nepoznato okruženje, nedostatak iskustva u saobraćaju, te saobraćaj koji je isuviše "brz sistem" kako bi djeca primila i obradila dovoljan broj informacija, doprinosi stradanju djece.

Tešić je naveo i da, s ciljem unapređenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja djece, što dovodi do usvajanja znanja, formiranja pozitivnih stavova, uvježbavanja vještina i, konačno, do bezbjednog ponašanja mladih vozača u saobraćaju, Agencija za bezbjednost saobraćaja sprovodi projekat "Unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja djece svih uzrasta u Republici Srpskoj".

- Projekat se sastoji iz dvije faze, i to realizacije pozorišnih predstava namijenjenih najmlađim učesnicima u saobraćaju odnosno djeci u predškolskim ustanovama i organizacije događaja "Dan bezbjednosti saobraćaja" u jedinicama lokalne samouprave širom Srpske, namijenjenog djeci u osnovnim i srednjim školama - rekao je Tešić.

On je pojasnio da prva faza obuhvata 90 izvođenja pozorišne predstave "Policajka Cicica", u kojoj se djeci saobraćaj i pravila u saobraćaju predstavljaju kroz interaktivnu komunikaciju sa glumicom, kroz pjesmu, zabavu i igru.

- Na ovaj način djeca pamte osnovna pravila u saobraćaju, polako ih uvodimo u novo saobraćajno okruženje i spremamo za polazak u školu, gdje će nastaviti edukaciju. Predstave se realizuju u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, pred grupom od 20 do 25 djece, radi lakšeg interaktivnog rada sa djecom, a scenografija sadrži saobraćajni poligon sa svim situacijama sa kojim djeca mogu da se susretnu u saobraćaju - naveo je Tešić.

On je napomenuo i da je glumica obučena u policijsku uniformu, što mališanima razvija prijateljski pristup prema policijskim službenicima od malih nogu.

- Predstava je tako koncipirana da djeca aktivno učestvuju i zajedno sa glumicom rješavaju razne saobraćajne situacije, a na kraju predstave djeca se takmiče u kvizu znanja u kome su svi pobjednici i zbog toga dobijaju adekvatne poklone, kao što su bojanke u znaku predstave, slikovnice i slično - rekao je Tešić.

Druga faza projekta, koja se odvija paralelno sa prvom fazom, podrazumijeva organizaciju događaja "Dan/i/ bezbjednosti saobraćaja u gradu/opštini", koji obuhvataju niz aktivnosti na unapređenju znanja, ponašanja i stavova djece osnovnih i srednjih škola.

- Edukacija djece u osnovnoj i srednjoj školi zasniva se na predavanjima o bezbjednom ponašanju djece kao pješaka, biciklista u saobraćaju, edukaciji srednjoškolaca o uticaju alkohola na mlade vozače i značaju faktora rizika koji doprinose nastanku saobraćajnih nezgoda sa akcentom na brzini, te predavanjima osoba koja su učestvovala u saobraćajnim nezgodama, a kao posljedicu imaju trajni invaliditet i druge aktivnosti - rekao je Tešić.

Prema njegovim riječima, tokom ovih aktivnosti svi učesnici dobijaju prigodan promotivni materijal - ruksake, majice, letke, privjeske, slikovnice i bojanke, raspored časova i slično.

Tešić je izrazio zadovoljstvo jer je projekat dobio podršku kabineta predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, te istakao da podrška najviših institucija Srpske doprinosi unapređenju bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i promociji Republike na međunarodnom nivou.

- Ovakvi i slični projekti koji su podržani od kabineta predsjednika Republike Srpske prate preporuke UN definisane u Rezoluciji "Unapređenje globalne bezbjednosti saobraćaja na putevima", koja je usvojena na sjednici Generalne skupštine UN krajem avgusta. Ovom rezolucijom je proglašena Druga decenija akcije za bezbjednost saobraćaja na putevima s ciljem smanjenje broja smrtnih slučajeva i povreda u drumskom saobraćaju za najmanje 50 odsto od 2021. do 2030. godine - naveo je Tešić.

Pod pokroviteljstvom kabineta Predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, projekat "Unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja djece svih uzrasta u Republici Srpskoj" sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbjednost saobraćaja.