latinica  ћирилица
24/09/2020 |  11:20 ⇒ 11:21 | Autor: sputniknews.com

Kon: Ne znam zašto se priča o vanrednom stanju

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa doktor Predrag Kon rekao je danas da o vanrednom stanju nije bilo rasprave od maja, kada je ono ukinuto.
Predrag Kon (foto: Tanjug / Zoran Žestić) -
Predrag Kon (foto: Tanjug / Zoran Žestić)

- Ne znam kako je došlo do toga da se priča o vanrednom stanju. Pominjao sam to u smislu objašnjenja da je nemoguće sprovoditi nadzor, da se pišu samo rješenja i da treba veća kontrola, ali da je to moguće samo u vanrednom stanju i da je to neprimjereno u ovoj situaciji - naglasio je Kon u jutarnjem programu televizije Pink.

Kada je riječ o pooštravanju postojećih mjera on je istakao da to zavisi isključivo od epidemiološke situacije i da ih je neprimjereno "pooštravati u relativno prihvatljivoj situaciji".

On se osvrnuo i na epidemiološku situaciju u regionu i "nadzornom sistemu" koji se odnosi na sve turiste koji se vraćaju.

- Oko nas gori, a virus ne poznaje granice, tu nema dileme. Nadzorni sistem je uveden, od njega očekujemo dosta i pokazuje prve rezultate. Na 700 onih koji prođu granicu jedan jeste sumnjiv i treba da se testira. Tako onda imamo vrlo dobar filter za otkrivanje tih slučajeva i da ih odmah izolujemo i liječimo. To je dobro i za njih, da bi što prije bili pod nadzorom, a i za ostale da se ne bi širio virus – rekao je Kon.

Kreću prijave i po srednjim školama

- Drugi veliki rizik funkcioniše u smislu sprečavanja prenosa, to su mjere u školama. Proradilo je i u srednjim školama, kreću prijave. To su pojedinačne prijave što je jako važno. Nije problem 10, 15 zaraženih u kratkom vremenu, ali tada je kasno – pojasnio je on.

Od petka je pod nadzorom 23.000 državljana Srbije, njih 36 se smatra sumnjivim, a kako objašnjava Kon, to nije mala brojka.

- Ako 36 smatramo da je malo onda ne razmišljamo epidemiološki, to su ogromne brojke. Ako je 1 na 1.000 zaražen onda smatramo to vanrednom epidemiološkom situacijom, a u ovoj situaciji imamo 1 na 700, daleko od toga da je to malo – istakao je on.

Kon je rekao da bez obzira na to što se neće izbjeći ulazak i povećanje virusa, to može da se uspori.