latinica  ћирилица
24/09/2020 |  11:43 ⇒ 13:38 | Autor: RTRS

Pandemija virusa korona podiže kreditne kamatne stope?

Da li će doći do povećanja kamatnih stopa?

Bankari to najavljuju pravdajući da će nakon stabilizacije ove krize izazvane pandemijom doći do potražnje za kreditima, posebno u privredi.

Ekonomski stručnjaci takođe smatraju da će kamate biti veće, dijelom i zbog smanjene dobiti bankarskog sektora i pada kreditnog rejtinga BiH.

Tvrde da se povećanje već naslućuje ako je suditi po trezorskim zapisima i obveznicama. Ranije je, kažu, procenat kamata na ove hartije od vrijednosti bio dosta manji.

- Trezorski zapisi su bili u januaru sa kamatnom stopom 0 odsto, a pretposljednja emisija sa 1,5 odsto. Obveznice sa 4 - 4,5 odsto a ranije sa dva - pojašnjava ekonomista Srđan Šuput.

Boško Mekinjić iz Udruženja banaka BiH navodi da će to biti neki blagi porast.

Pojedini ekonomisti tvrde da ovu vijest o mogućem povećanju kamata na kredite treba uzeti s rezervom. Sve zavisi od situacije sa pandemijom i ekonomskom slikom ubuduće.

- U prilog ovom povećanju može doći do povećanja kamatne stope, ako dođe do povećanja tražnje, ali pošto banke imaju dosta novca pitanje je da li može da dođe do povećanja - ističe Saša Grabovcac iz Udruženja ekonomista SWOT.

Ako i dođe do rasta kamatnih stopa, bankari se ne upuštaju u licitiranje koliko bi to povećanje tačno bilo. Sve će, kažu, zavisiti, prvenstveno, od ekonomskih zakona.

Zavisi od momenata ponude i potražnje. Sigurno da imamo tražnju koja će biti izraženija nakon ove situacije - kaže Mekinjić, a Grabovac dodaje da će neizvjesnost izazvana ovom pandemijom sigurno umanjiti kreditni rejting.

Time će poskupjeti i novac koji filijale banaka povlače iz matičnih zemalja u BiH.

Ekonomisti tvrde da banke neće propustiti priliku da svoje gubitke pokriju podizanjem kamata.

- Time će banke pokušati određene rizike i negativne efekte ove krize da svaljuju na klijente - navodi Šuput.

Banke kažu ako budu rasle kamate na kredite, doći će i do povećanja kamata na štednju.

S obzirom na to da je štednja u ovoj godini neznatno pala, ekonomisti smatraju da ni ove tzv. pasivne kamatne stope neće bilježiti primejetno povećanje.