latinica  ћирилица
24/09/2020 |  11:50 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Banjaluka: Pet miliona evra za projekat "Voda 2" (FOTO/VIDEO)

Gradnjom vodovoda u Borkovićima, za zaselak Brkići, danas je počela realizacija velikog infrastrukturnog projekta "Voda 2", u okviru kojeg će biti sagrađeno 50 kilometara nove vodovodne mreže, te više desetina kilometara nove kanalizacije.
Gradnja vodovoda u Borkovićima -
Gradnja vodovoda u Borkovićima

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da su tri godine trajale pripreme, projektovanje, završetak fabrike vode "Crno vrelo", gradnja primarnih cjevovoda, obezbjeđenje sredstava kod Evropske banke za obnovu i razvoj, te izbor izvođača radova – da bi danas na terenu počela "Voda 2", projekat vrijedan preko pet miliona evra.

Slijedi puno posla i biće potrebne najamanje dvije godine da realizujemo sve ono što je planirano "Vodom 2". Dakle, nakon svih magistralnih ili primarnih cjevovoda sada ulazimo u rješavanje lokalne mreže. Konkretno za mještane Brkića, koji uopšte nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja, ovo znači vodu do njihovih kuća – naglasio je Radojičić, koji je danas posjetio Brkiće.


U ovom zaseoku radiće se mreža u dužini od oko 1.350 metara, za šta će biti utrošeno oko 70.000 KM.

Nakon toga, kako je naveo Radojičić, slijede radovi na krakovima prema Gakovićima i Kremenovićima, te nastavak velikih radova u Јagarama, gdje je već okončana prva faza koja je podrazumijevala gradnju dva rezervoara i dio potisnih cjevovoda.

Dakle, u Јagarama je preostalo razvođenje sekundarne vodovodne mreže i završetak problema vodosnabdijevanja visinske zone Karanovac-Јagare. Uz to, počinjemo više projekata izgradnje kanalizacione mreže – zaključio je Radojičić.
Mještanin Radovoje Brkić izrazio je zadovoljstvo što će, kako je rekao, njihov veliki problem konačno biti riješen.

– Teško je bez vode, posebno domaćinima koji imaju stoku. Za njih, ali i sve nas, ovo rješenje problema snabdijevanja vodom znači mnogo – kazao je Brkić.

Odbornik u Skupštini grada Dragomir Batar kazao je da voda znači život, te da se nijedna proizvodnja ni posao ne može zamisliti bez vode.

Uz današnje radove u Brkićima, nedavno su započeti i veliki radovi za široko područje Bronzanog majdana gdje će u naredne dvije-tri godine sva sela do Verića dobiti vodu. To je svakako motiv i podsticaj da se ostane na selu – kazao je Batar.