latinica  ћирилица
24/09/2020 |  12:24 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Uručeno sedam posthumnih odlikovanja (FOTO/VIDEO)

Izaslanik predsjednice Republike Srpske Slobodan Župljanin i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas su u Banjaluci uručili sedam posthumnih odlikovanja - Medalja zasluga za narod, porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja ovog grada.
Odlikovanja - Foto: RTRS
OdlikovanjaFoto: RTRS

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske odlikovani su posthumno Ilija /Slavko/ Šunjkić, Ljubo /Savo/ Ostojić, Siniša /Vlado/ Marić, Dragoljub /Stojan/ Šukalo,Mladen /Sveto/ Јokić, Goran /Mirko/ Šukalo i Boško /Kosta/ Vuleta.

Župljanin je rekao da je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, ove godine posthumno odlikovala 282 poginula borca - Medaljom zasluga za narod, od toga sedam iz Banjaluke.

- Ovo je samo jedan od načina da još jednom iskažemo svoje poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su poginuli borci dali za stvaranje Republike Srpske. Oni su za Republiku Srpsku dali ono najviše što su mogli dati - svoje živote - rekao je on.

Župljanin je naglasio da su i mnogi ranjeni borci u temelje Republike Srpske ugradili svoje dijelove tijela i svoju krv, zbog čega je Srpska danas najveća vrijednost i najveća svetinja koju se ni na koji način ne smije ugroziti.

- Svjedoci smo da još od samih ratnih vremena, pa evo i danas, postoje značajne snage iz međunarodne zajednice, ali i ovdje iz BiH kojima je jedini i osnovni cilj ukinuti postojanje Republike Srpske. Mi nemamo na to pravo, pogotovo nemamo pravo, zbog onih koji su dali svoje živote za Srpsku i zbog toga je moramo čuvati i njegovati kao trajnu kategoriju - rekao je Župljanin.

Svima onima koji napadaju i nasrću na Srpsku Župljanin je poručio da je to "za nas najveća svetinja i najveća vrijednost proistekla iz odbrambeno-otadžbinsko rata i nema te cijene koju nismo spremni platiti za njen opstanak".

Uručeno sedam posthumnih odlikovanja, Foto: RTRS

Grad Banjaluka takođe nastoji da na adekvatan način oda počast i da vodi pažnju ili brigu o poginulim borcima i o njihovim porodicama, u domenu lokalne zajednice, izjavio je Radojičić.

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da su na području grada izgrađena ili obnovljena praktično sva spomen obilježja koja su bila dogovorena sa Boračkom organizacijom Republike Srpske u nekoliko prethodnih godina.

- Imamo nova velika spomen-obilježja u naseljima Starčevica, Lauš, Zalužani, Bistrici obnovljena u Stričićima, Motikama - istakao je Radojičić.

On je dodao da ostaje pitanje centralnog spomen-obilježja koje je trenutno u fazi pripremne dokumentacije za raspisivanje javnog poziva na lokaciji koja se nalazi u centru Banjaluke. Pripremu vrši komisija koja je imenovana od Vlade Srpske, a operativno vodi resorno Ministarstvo.

Radojičić je naglasio da grad svake godine ima liniju stipendiranja djece, đaka, studenata iz kategorije porodica poginulih boraca, kao i posebne javne pozive za zapošljavanje u Gradskoj upravi.

- Upravo sada kroz projekat Zavoda za zapošljavanje ide još jedan javni poziv za nekoliko odobrenih mjesta za pripravnike iz reda porodica poginulih boraca. Grad svake godine kroz redovne konkurse i poseban javni poziv takođe nastoji da zaposli jedan broj lica iz ove kategorije - rekao je Radojičić.

Odlikovanja su porodicama uručena u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović je povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske i povodom 15. septembra, Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, a na inicijativu Boračke organizacije Republike Srpske i Republičke organizacije porodica Ministartva rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske, odlikovala je 282 poginula borca - Medaljom zasluga za narod.