latinica  ћирилица
24/09/2020 |  12:32 ⇒ 12:32 | Autor: sputniknews.com

Rusija dobila zahtjeve za preko milijardu doza vakcine

Rusija je dobila zahtjeve za 1,2 milijarde doza vakcine protiv virusa korona, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.
Doze za vakcinu "Sputnik V" (foto: RFPI i Centr imeni Gamalei) -
Doze za vakcinu "Sputnik V" (foto: RFPI i Centr imeni Gamalei)

- Sa stanovišta međunarodnog interesa, primili smo zahtjeve za preko milijardu i 200 miliona doza vakcine - rekao je on.

Dmitrijev je naglasio da Ruski fond očekuje da će proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona dostići nivo od 10 miliona doza mjesečno do kraja decembra.

- Očekujemo bukvalno u novembru - decembru puštanje vakcine koja se mjeri milionima. Nadamo se da ćemo do kraja decembra dobiti mogućnost da proizvodimo oko 10 miliona doza vakcina mjesečno, što će omogućiti da se svi koji žele u Rusiji vakcinišu u rasponu od šest do devet mejseci - rekao je on.

Prema njegovim riječima, "Rusija će biti prva zemlja na svijetu koja će faktički obezbijediti uspješnu vakcinaciju protiv virusa korona čitavog stanovništva".

Podsjetimo, Rusija je u avgustu registrovala prvu u svijetu vakcinu protiv virusa korona "Sputnjik pet", koju je razvio centar "Gamalej" zajedno sa ruskim fondom za direktne investicije.

Trenutno je u toku finalna faza testiranja vakcine u kojoj učestvuje veliki broj dobrovoljaca.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je u srijedu da će druga ruska vakcina protiv virusa korona biti registrovana u najskorije vrijeme.