latinica  ћирилица
24/09/2020 |  12:35 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Vlada održala sjednicu; Sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika

Vlada Republike Srpske održala je danas 89. sjednicu u Banjaluci.
89. sjednica Vlade Republike Srpske (foto: vladars.net) -
89. sjednica Vlade Republike Srpske (foto: vladars.net)

Na ovoj sjednici donesena je Odluka o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika u iznosu od 1.605.101 KM za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 1.226 radnika iz 22 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Iznos od 1.469.040 KM odobren je za potpunu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike A.D. ogledno poljoprivredno dobro "Petar Mrkonjić" iz Modriče za 241 radnika, Grafičko preduzeće "Nova štampa" A.D. iz Gradiške za 60 radnika, Drvna industrija A.D. iz Kalinovika za 13 radnika, Čajavec profesionalna elektromehanika A.D. iz Banjaluke za 66 radnika, Čajavec prostorna tehnika A.D. iz Banjaluke za 19 radnika, Zemljoradnička zadruga Poljoprivrednik sa p.o. iz Bratunca za 31 radnika, OЈP za komunalne poslove Komunal sa p.o. iz Petrova za 113 radnika i za djelimičnu uplatu doprinosa ta penzijsko i invalidsko osiguranje odobrena su sredstva za radnike Preduzeća za proizvodnju konfekcije i promet "Mladost" sa p.o. iz Mrkonjić Grada za 663 radnika.

Iznos od 136.060 KM je predviđen za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 20 radnika iz 14 preduzeća koji su se prijavili na Јavni poziv Fonda PIO Republike Srpske, otvoren do 31. decembra 2020. godine, a koji sa uplatom naedenih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o potrebi ulaganja u projekte iz resorne nadležnosti Ministarstva porodice, omladine i sporta.

Vlada Republike Srpske planira da realizuje projekat od velikog značaja za ostanak mladih i obezbjeđivanje uslova za kvalitetniji život u ruralnim područjima Republike Srpske, a koji se odnosi na izgradnju stambenih objekata mladim bračnim parovima i samohranim roditeljima sa mjestom prebivališta u ruralnim područjima.

Riječ je o projektu koji ima za cilj demografsku obnovu i zaustavljanje odliva stanovništva, a korisnici će biti birani butem konkursne procedure.

Zbog izražene depopulizacije u ruralnim sredinama, predložena mjera prioritetno će biti realizovana u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalnih samouprava u Republici Srpskoj, u kojima prvenstveno treba obuhvatiti mlade bračne parove do trideset godina starosti, koji imaju jedno dijete ili planiraju rađanje drugog djeteta, a koji raspolažu sa, ili pak imaju u vlasništvu zemljište adekvatno za izgradnju stambene jedinice.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi.

Ovim Nacrtom zakona uređeni su uslove i način sticanja statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, njegova prava i obaveze, vođenje evidencije, obezbjeđivanje sredstava te druga pitanja koja su značajna za ovu kategoriju.

Prema tekstu Nacrta zakona, lice koja na osnovu opštih i posebnih uslova steknu status samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi postaje obveznik doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezaposlenosti i dječje zaštite.

Lice koje ima utvrđen status samostalnog umjetnika ili samostalnog stručnjaka u kulturi, pod određenim uslovoima, ostvaruje pravo na refundaciju sredstava uplaćenih na ime doprinosa, iz budžeta Republike Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture će voditi Registre samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi, a ministar će donijeti pravilnike o vođenju registra.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o postupku dodjele sredstava privrednim subjektima u oblasti prevoza lica u drumskom saobraćaju i pružanju aerodromskih usluga za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Uredbom se uređuju uslovi i isprave za dokazivanje njihove ispunjenosti i druga pitanja od značaja za postupak dodjele sredstava privrednim subjektima koji se bave javnim prevozom lica u drumskomsaobraćaju i pružanju aerodromskih usluga za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona.

Cilj donošenja ove uredbe je pružanje podrške, u periodu od septembra do decembra 2020. godine, za održavanje likvidnosti privrednih subjekata koji imaju finansijski gubitak zbog posljedica pandemije virusa korona.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, za period 01. jula do 30. septembra 2020. godine, u iznosu od 125.000 KM.

Odobrena sredstva biće doznačena Јavnoj ustanovi Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", na ime finansiranja projekta pod nazivom "Podizanje kvaliteta pružanja stručnih usluga u institucijama za djecu bez roditeljskog staranja".