latinica  ћирилица
24/09/2020 |  12:52 ⇒ 15:53 | Autor: RTRS

Mjere Vlade u pandemiji virusa korona povećale naplatu doprinosa

Doprinosi po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja u osam mjeseci ove godine povećani su za tri odsto zahvaljujući namjenskim i ciljanim subvencijama Vlade Republike Srpske, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.
Fond PIO Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond PIO Republike SrpskeFoto: RTRS

- Zahvaljujući setu ekonomskih mjera Vlade Republike Srpske, sa predsjednikom Radovanom Viškovićem na čelu, koje su imale za cilj pomoć i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, obezbijeđena je redovna naplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u skladu sa ranije usvojenim planovima - navodi se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da je Vlada samostalnim preduzetnicima i privrednicima, kojima je u periodu vanrednog stanja bio zabranjen rad ili ograničena privredna djelatnost, uplatom doprinosa ili uplatom najniže plate i doprinosa značajno olakšala nezavidnu finansijsku situaciju u kojoj su se našle ove kategorije privrednih subjekata.

- Ovakvim mjerama Vlada je sačuvala značajan broj radnih mjesta i pomogla privrednim subjektima da po ublažavanju preventivnih mjera sa što manje posljedica nastave svoju privrednu aktivnost koja im obezbeđuju nesmetano izvršenje obaveza, kako prema poslovnim partnerima i zaposlenima, tako i prema državi u skladu sa zakonskom regulativom - ocjenjuje se u saopštenju.

Iz Fonda PIO navode da su ove mjere Vlade stabilizovale, pa čak i povećale naplatu doprinosa, a u proteklih nekoliko mjeseci uplatu doprinosa redovno su izmirili čak i oni koji su u ranijem periodu neredovno izmirivali svoje obaveze.

Za osam mjeseci naplaćeno je 597,92 miliona KM, što je za 17,3 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Prosječan prihod po osnovu doprinosa na mjesečnom nivou iznosio je 74,74 miliona KM, što je za 1,67 miliona KM mjesečno više nego u prošloj godini.

- Dobra naplata doprinosa i u uslovima pandemije virusa korona i globalne ekonomske krize kao njene posljedice omogućili su potpuno urednu isplatu penzija svim korisnicima prava Fonda PIO Republike Srpske - zaključuje se u saopštenju.