latinica  ћирилица
24/09/2020 |  12:54 | Autor: SRNA

Tegeltija: Važan korak za ubrzanje procesuiranja ratnih zločina

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da je usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina izuzetno važan korak za ubrzanje procesuiranja ratnih zločina i zadovoljenja interesa pravde.
Milan Tegeltija - Foto: RTRS
Milan TegeltijaFoto: RTRS

- Pozdravljam usvajanje Revidirane strategije. Mislim da je zaista bilo krajnje vrijeme za njeno usvajanje, evo dvije godine nakon njenog usaglašavanja u Nadzornom tijelu - istakao je Tegeltija.

Savjet ministara danas je na vanrednoj sjednici usvojio Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

Revidiranu strategiju, o kojoj je danas glasano u drugom krugu, predložilo je Ministarstvo pravde u Savjetu ministara.

BiH je 2008. godine usvojila Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja je predviđala da se na nivou BiH procesuiraju najsloženiji predmeti ratnih zločina u roku od sedam godina, a svi ostali da budu prebačeni na entitetski nivo i završeni do 2023.

Krajem 2015. godine istekao je rok od sedam godina, ali nisu bili završeni svi najsloženiji predmeti ratnih zločina na nivou BiH, zbog čega je Savjet ministara u aprilu 2017. formirao radnu grupu koja je u maju 2018. dostavila Prijedlog revidirane strategije, koja predviđa da veći broj predmeta bude prebačen na nivo entiteta.

Prema Revidiranoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, najsloženiji predmeti biće procesuirani pred Sudom BiH, a ostali predmeti, koji su prema mišljenju pravnika manje složeni, biće procesuirani pred entitetskim pravosuđem ili pravosuđem Brčko distrikta.