latinica  ћирилица
24/09/2020 |  14:00 ⇒ 14:03 | Autor: Index.hr

Hrvatska ostaje na slovenačkoj crvenoj listi

Portparol Vlade Slovenije Јelko Kacin kaže da Hrvatska još ne ispunjava uslove za skidanje sa liste epidemiološki nesigurnih destinacija, tzv. crvene liste.
Hrvatska -
Hrvatska

U Hrvatskoj je incidencija novih zaraza još visoka i iznad 40 oboljelih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, rekao je Kacin.

Kacin je ranijih dana najavljivao da bi slovenačka Vlada mogla promijeniti kriterijume za definisanje epidemiološki bezbjednih destinacija, u zavisnosti od toga kako će o tome odlučiti zajedno članice Evropske unije koje pokušavaju da uskrade kriterijume, kako bi prolaz unutrašnjim granicama u EU bio usklađen i jedinstven i u vrijeme drugog talasa epidemije.

Prema njegovim riječima, ta tema na nivou EU još nije zatvorena, iako se i Slovenija načelno zalaže za usklađivanje kriteriuma, pa zato pitanje kriterijuma za utvrđivanje epidemiološke bezbjednosti ostaje u domeni nacionalnih Vlada.

Revizija epidemioloških lista

Vlada Slovenije, s obzirom na pogoršano stanje u regionu, iduće sedmice će revidirati svoje epidemiološke liste, rekao je Kacin.

On je dodao da će se, s obzirom na vrlo povećan broj novih slučajeva u Austriji, koja je još na slovenačkoj "zelenoj" listi, građanima preporučiti da tamo ne putuju osim u nužnim slučajevima.

Što se tiče Mađarske u kojoj je, prema riječima portparola Vlade Slovenije, epidemiološka situacija vrlo teška i "slična onoj u BiH", Kacin je rekao da se Mađarska "sama zatvorila" jer je zatvorila granice za strance, pa to pitanje nije toliko aktuelno jer je saobraćaj na granici sa Slovenijom mali.

Kacin tvrdi da je, bez obzira na to što je Njemačka jednu slovenačku pokrajinu stavila na svoju "crvenu" listu, u Sloveniji stanje s razvojem drugog talasa epidemije bolje nego u svim susjednim državama, osim u Italiji, koja ima nešto manju incidenciju zaraza u posljednjih 14 dana.

Komentarišući odluku Njemačke Kacin je rekao da je to znak da njemačka ambasada u Ljubljani očito dobro prati i poznaje epidemiološku situaciju u Sloveniji, posebno na zapadu te zemlje gdje je do velikog povećanja broja slučajeva virusa korona došlo zbog žarišta u mjestu Pivka i tamošnjoj istoimenoj peradarskoj fabrici, zbog čega se Berlin odlučio da dio Slovenije stavi na crvenu listu.