latinica  ћирилица
24/09/2020 |  14:49 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Arbutina: I dalje smo protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori

Na današnjoj sjednici Opštinskog vijeća Dvor još jednom je ponovljen stav da se ova lokalna zajednica protivi izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, rekao je Srni načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

On kaže da su na dnevnom redu današnje sjednice, između ostalog, bile informacije koje su ranije upućene iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško".

- Vijeće se nije izjašnjavalo u smislu prihvatanja ili neprihvatanja. Tokom rasprave još jednom je ponovljeno da se naš raniji stav ne mijenja, da smo protiv odlagališta na području opštine Dvor - naveo je Arbutina.

On kaže da je u dopisima iz Fonda obaviješten o potpisivanju ugovora za mjerenje radioaktivnosti za definisanje nultog stepena na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i na području ove opštine, te o početku aktivnosti uzimanja uzoraka.

- U dopisu je Fond zatražio sastanak kao bi pružili detaljnije informacije o ovim aktivnostima. Moj odgovor je bio da će Opštinsko vijeće biti upoznato o informacijama iz dopisa na prvoj sjednici, što je danas i urađeno - rekao je Arbutina.

On ističe da nema informacija o tome da li je, kako je u dopisu najavljeno, počelo uzimanje uzoraka.

Na osnovu informacija iz dopisa, mjerenje radioaktivnosti trebalo je početi u prvoj sedmici septembra.

Uzimanje uzoraka i mjerenja provode stručnjaci iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada Instituta "Ruđer Bošković" i Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu.

Uzorci se uzimaju iz površinskih voda, na 10 lokacija u okruženju bivše kasarne "Čerkezovac", izvorskih, bunarskih i vodovodnih sistema, zemljišta, hrane, meda, vazduha.

Ove aktivnosti Fond realizuje za potrebe pribavljanja dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u opštini Dvor.

Hrvatska, u skladu sa nacionalnim programom i strateškim dokumentima, planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, odlaže u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, čime bi bilo ugroženo 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une.